Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Jahodová omáčka

Jahodová omáčka

7.6.2015 - AndreaP.

Jahody kam se podíváš, tak to je vždy symbol toho, že léto je tady. Jsou lahodné, sladké, rozplývají se v puse a hlavně, jsou obrovským zásobníkem vitamínu C.

Jahody se konzumují jak za syrova po utržení z keříku, tak i po tepelné úpravě, přidávají se jako náplň například do ovocných (jahodových) knedlíků, do pečiva (jahodový koláč, jahodová bublanina atd.). Často se také zavařují do kompotů, využívají se pro výrobu moštů a marmelád. Vyhlášená je konzumace jahod se šlehačkou.

Jahody se používají i jako dekorační doplněk pro míchané nápoje a značné obliby v celosvětovém zastoupení má konzumace jahod spolu se sektem.

A my si dnes připravíme jahodovou omáčku, která je výborná jak na trhanec či piškotový nákyp, ale může být i skvělým doplňkem zmrzliny a podobně.

 

Potřebujeme :

  • 1/2 kg jahod
  • 5 lžic vody
  • 10 dkg cukru
  • 1 lžička škrobové mouky
  • 1/2 citrónu

 

 

Jahody řádně omyjeme, dvě třetiny z nich rozmixujeme, osladíme a dáme vařit. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Omáčku necháme jen párkrát vzkypět, pak přidáme citrónovou kůru i šťávu a nakonec zbývající třetinu jahod nakrájených na malé kousky.

(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz