Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Špenát z kopřiv

Špenát z kopřiv

27.4.2015 - AndreaP.

Kopřiva je rod rostlin z čeledi kopřivovitých . Řadí se mezi léčivé rostliny, kdy její využití je velmi široké (působí proti chudokrevnosti, jako antirevmatikum, protizánětlivě, antivirově, protiprůjmově, zastavuje krvácení, podporuje prokrvení vnitřních orgánů a mnoho dalšího). Nejznámějším druhem tohoto rodu je kopřiva dvoudomá. V České republice se vyskytují tři druhy rodu kopřiva: kopřiva dvoudomá (hojná po celé ČR s výjimkou nejvyšších poloh Krkonoš, Jeseníků a Králického Sněžníku), kopřiva žahavka (běžná v teplejších krajích, jinde vzácná) a kopřiva lužní (vzácně na jižní Moravě, byla považována za vyhynulou).

Využití v gastronomii

Jako důležité obohacení potravy se čerstvě nasekané listy kopřivy přidávají do potravy drůbeži. Kopřiva  je doporučována pro své léčivé účinky ke konzumaci lidem, považována je za doplněk mezi kořením a zeleninou. Je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky. Přidává se též do nádivky či jako příloha k masu. Existují také kopřivová piva. Všem dobře známý je pak léčivý kopřivový čaj.

Kopřivový špenát

  • 3 hrsti opraných nasekaných kopřiv
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 dl mléka
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • případně vejce

 

Na másle zpěníme rozkrájenou cibulku s česnekem a moukou. Přidáme kopřivy, zalijeme mlékem, ochutíme solí a muškátovým oříškem a krátce povaříme. Můžeme zahustit vajíčkem. Podáváme jako přílohu k vejcím, masu, karbanátkům spolu s bramborami, bramborovými plackami nebo knedlíky.

 

Zdroj : Wikipedie

ilustrační fotografie

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz