Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Tradiční české koláče

Tradiční české koláče

24.4.2015 - redakce Babinet.cz

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 50-80 g rostlinného tuku
  • 1-2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 l mléka
  • tuk na vymazání
  • 50 g rozinek
  • 50 g loupaných mandlí

Tvarohová náplň:

  • 1 netučný tvaroh
  • 1 lžíci máslové ramy
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra nastrouhaná z 1 citronu

Maková náplň:

  • 300 g mletého maku
  • 5 lžic mléka
  • 50 g cukru

Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvilku kynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr a zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 1/2 hodiny kynout na teplé místo. Mezitím připravíme náplň. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami. Na makovou nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme, pak přidáme cukr a necháme vychladnout. Z těsta skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplní a ozdobíme rozinkami a mandlemi. V předehřáté troubě pečeme na vymazaném plechu do světlehněda (180 stupňů).

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz