- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 50-80 g rostlinného tuku
- 1-2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 l mléka
- tuk na vymazání
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
Tvarohová náplň:
- 1 netučný tvaroh
- 1 lžíci máslové ramy
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- kůra nastrouhaná z 1 citronu
Maková náplň:
- 300 g mletého maku
- 5 lžic mléka
- 50 g cukru
Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvilku kynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr a zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 1/2 hodiny kynout na teplé místo. Mezitím připravíme náplň. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami. Na makovou nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme, pak přidáme cukr a necháme vychladnout. Z těsta skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplní a ozdobíme rozinkami a mandlemi. V předehřáté troubě pečeme na vymazaném plechu do světlehněda (180 stupňů).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.