"Na pomazánky a obložené chlebíčky krájíme buď dlouhou bílou žemli nebo chléb na tenké krajíčky, nebo vykrájíme chlebíčky (bílou žemli) na 1/2 až 1 cm silně a překrájíme je buď na trojúhelníčky, čtverečky, obdélníčky a podobně. Nakrájené chlebíčky jsou nejchutnější, opečeme-li je na rozpáleném másle po obou stranách. Dlouhou žemli si doma upečeme nebo jí koupíme u pekaře" .... tolik úvodní citace samotné autorky Marie Janků Sandtnerové v kuchařce Lahůdková kuchyně - příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti, kterou vydala těsně po druhé světové válce v roce 1945, aby jak sama uvádí, splnila slib daný hospodyňkám již před válkou.
A jelikož máme Pašijový týden, který je mimo jiné ve znamení vajec, vybírám z tého historické kuchařky recept na vaječnou pomazánku, která jistě obohatí nejeden snídaňový stůl. Recept zcela ponechávám v původním znění.
Potřebujeme :
- 3 dkg másla
- 5 vajec
- sůl
- 5 lžic husté majonézy
- 1 kávová lžička pažitky
V kastrole na rozpáleném másle umícháme vejce, když zhoustnou, osolíme a dáme vychladnouti. Bílou dlouhou žemli nebo chlebovou šišku úhledně nakrájíme, lehce opečeme, potřeme vychladlými vejci, polijeme hustou majonézou a posypeme sekanou pažitkou.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.