Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Velikonoce na talíři - úvod

Velikonoce na talíři - úvod

14.4.2019 - AndreaP.

První velké svátky roku jsou, kromě křesťanské podstaty, svátkem oslavujícím příchod jara, tedy probouzení přírody po dlouhé zimě a počátek úrody. Jejich kouzlo nejlépe vychutnáte v rodinném kruhu, v příjemné atmosféře s nádechem jara, kterou můžete podpořit třeba přípravou pokrmů podle tradičních velikonočních receptů a dodržováním zvyklostí tak, jak to činily naše babičky a prababičky.

Trocha historie

Oslavy Velikonoc sahají daleko do minulosti a vycházejí ze židovské slavnosti zvané pesach - uchránění (odtud latinské, řecké a ruské pascha, naše pašije) na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví. Křesťané se svou oslavu Velikonoc od židovského svátku pesach snažili odlišit a v jejich pojetí se slaví zejména Kristovo zmrtvýchvstání. S obdobnými svátky se setkáváme i u pohanů, kteří v tu dobu slavili příchod jara. Jejich oslava byla provázena velkým množstvím zvyků a rituálů, které se v jen málo pozměněné podobě dochovaly do dnešních dnů.

Velikonoce připadají na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti. Jejich datum kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem. Tyto svátky pro nás znamenají vyvrcholení 40 denního postního období, které přichází po veselém masopustu a začíná Popeleční středou. Hlavním bodem Velikonoc jsou však tři dny: Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Velikonoce pak vrcholí slavností Zmrtvýchvstání Páně na Bílou sobotu nebo jako noční slavnost vyústí na Hod boží velikonoční.

Hurá ke stolu

Na ZELENÝ ČTVRTEK se měla jíst zelená strava - špenát, kopřivy, různé druhy zelí - aby byl člověk celý rok zdravý. Místo zvonů, které tento den zazní naposledy a ozvou se až na Bílou sobotu, se ozývaly klapačky a řehtačky. Ze země takto vyhánějí zlé síly, které moří mladé osení. Lidé se omývali rosou nebo v potoce a pojídali pečivo pomazané medem, tzv. jidášky.

VELKÝ PÁTEK je dnem hlubokého smutku. V noci ze čtvrtka na pátek je Ježíš vyslýchán, v pátek pak odsouzen ke smrti na kříži a ukřižován. Byl to den bez práce, nepilo se mléko, nejedla se vejce, kuřáci nekouřili, chlapci vrkali a klepali ve tři hodiny odpoledne. Tento den se nesmělo prát, neboť pradleny říkaly, že by namáčely prádlo do Kristovy krve - velký pátek je svátkem vody.

Poslední postní den byla BÍLÁ SOBOTA (Veliká, Provodní), kdy bylo Ježíšovo tělo sejmuto z kříže a uloženo do skalního hrobu.

BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ - první neděli velikonoční se světily velikonoční pokrmy - beránek, mazanec, chléb, vejce a víno, které měly připravit po dlouhém půstu tělo na návrat k tučnější stravě. Kdokoli přišel do stavení, musel dostat kus posvěceného pokrmu. Jedla se velikonoční nádivka, skopové a jehněčí maso a holoubata, předem posvěcená v kostele.

O VELIKONOČNÍM PONDĚLÍ, zvaném také Červené, Mrskaný pondělek či Pomlázkové hody se nekonaly liturgické úkony, chodilo se však na pomlázku, původně ještě pohanský magický obřad k zajištění plodnosti a zdraví, jehož se účastnili dospělí - muži z žen čerstvými metlami (pomlázkami) vyháněli nemoci a polévali je mocnou živou vodou - za tuto službu se jim ženy odměňovaly zdobenými vejci jako příslibem skrytého, budoucího života. Někteří odborníci se domnívají, že šlehání a polévání žen je vlastně symbolickým aktem oplodnění.

Zajímá vás jakými pokrmy se vyznačuje židovský PESACH?

Banánový pesachový dort

  • 7 vajec, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek rozmačkaných banánů (ne černých!), 3/4 hrnku bramborové moučky (použila jsem instantní těsto na bramborové knedlíky), 1 hrnek vlašských ořechů, špetku soli, šlehačku, a 2-3 banány na ozdobu (nebo jiné ovoce, výborné jsou mandarinky z konzervy)

Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli do husté pěny. Přidáme rozmačkané banány, bramborovou moučku a nahrubo nasekané ořechy. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme do máslem a moukou vysypané rozevírací formy a v předehřáté troubě pečeme pomalu 50-60 min. Po upečení necháme dort ve formě a po 30 min. ho přikryjeme alobalem a necháme přes noc v chladném místě. Druhý den dort rozkrojíme, potřeme pevně ušlehanou šlehačkou (možno přidat i ztužovač), na kterou rozložíme kolečka banánu a opatrně přiklopíme. Povrch také ozdobíme šlehačkou a banány. Můžeme přidat trochu strouhaných čokoládových lupínku na ozdobu. Chutná údajně skvěle!

Marcela Sidonová ve svém překladu "Košer kuchařky" uvádí recept na

Mandlový cake na pesach

- který údajně pochází z nežidovské domácnosti, kde si jej paní domu sama vymyslela. Ideálně se hodí na pesach, výborně chutná a vždy bezvadně drží formu a tvar. A dokonce se hodí pro přísně ortodoxní, židovskou domácnost ještě lépe, než domácí přechovávané rodinné recepty, protože neobsahuje žádnou strouhanku a důsledkem toho ani žádnou macesovou moučku.

Pro středně velkou formu na pečení je třeba:

  • 4 celá vejce, 250 g krystalového cukru, trochu třešňové nebo citronové šťávy, nastrouhaná citronová kůra, 250 g mletých mandlí nebo ořechů

Formu na pečení je nutno důkladně vymazat olejem a vysypat strouhanými mandlemi nebo ořechy. Pochopitelně ještě lépe se hodí vytvarovat do formy originální papír na pečení. V žádném případě se však bílek neodděluje od žloutku a nešlehá se z nich tuhý sníh, protože to by vedlo k přílišnému vyběhnutí nakynutí bábovky, a následkem toho, že se bábovka uprostřed propadne. Postačí tedy dobře našlehat celá vejce a poté je se všemi dalšími přísadami důkladně promísit. Těstem naplnit vhodně připravenou formu. V předem předehřáté troubě při mírné teplotě asi 60 - 75 minut péci. Špičatou dřevěnou špejlí nebo kovovou jehlicí na pletení zkontrolujte ke konci procesu pečení, jestli se těsto již nelepí a neulpívá na dřívku nebo jehlici. Potom bábovku ihned vyjmeme z trouby, jinak by příliš "vyschla". Na přípravu kulatého, většího dortu vezmeme dvojnásobné množství všech přísad. Nebo vezmeme trojnásobné množství všech přísad a pečeme najednou 3 cakes. Dobře snášejí i zamrazení do mrazáku.

A na co se můžete těšit příště? Přineseme vám nůši zelených velikonočních receptů hodících se na Zelený čtvrtek a chybět pochopitelně poté nebudou ani tradiční velikonoční recepty.

 

(ilustrační fotografie - Pixabay)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz