Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jablkovec

Jablkovec

25.11.2018 - AndreaP.

Mám velmi ráda kuchařské knihy staršího data vydání či něčím jiným specifická. Do rukou se mi takto dostala relativně útlá kniha staršího vydání s názvem Vaříme bez masa, aneb Mazdaznanská kuchařka. Jak už sám název vypovídá, stejně jako její podtitul "Nechme žít druhé a budeme žít dlouho!" je to kuchařka zaměřená vegetariánským směrem. Oproti dnešním moderním a fotografiemi hýřícími kuchařkám je tato velmi nenápadná, na první pohled asi neupoutá. Nicméně stačí jí otevřít a zjistíme, že je doslova nabitá informacemi a zdravými recepty, leckdy velmi zajímavými. Jsou to dobové recepty staletími prověřené, ve velké míře obsahující dostatek vlákniny, minerálů a dalších prvků nezbytných pro organismus. Všudypřítomnou chemii zde těžko najdeme. Jinak zde ale najdeme vše, pochopitelně s výjimkou masa. Velká část je věnována chlebu a pečivu jako takovému, dále polévky, slavnostní pokrmy, saláty, houby, omáčky, paštiky (ne nenechte se zmýlit, opravdu to nejsou masové paštiky, jak je známe všichni) a nechybí zde ani moučníky, dorty, cukrovinky a podobně. Nechybí ani jídelníčky dle ročního období. Celá tato kniha totiž vyzdvihuje základní pravidlo, a sice

"Živíme se plody roční doby a kraje, ve kterém žijeme" ...

Kuchařka mě opravdu zaujala svou neobvyklostí a jakousi pomyslnou skromností, originalitou a celkovým stylem psaní. S něčím třeba nesouhlasím, naopak něco mě zas nutí k zamyšlení se.

A protože jsme v sekci recepty, vybrala jsem zde jeden z nekonečné řady receptů na ukázku ... a už předem slibuji, že se k této kuchařce zcela určitě ještě v některém z dalších článků vrátím.

JABLKOVEC :

  • 4 velká jablka
  • lžíce másla
  • 3 lžíce cukru
  • skořice
  • 4 vejce
  • rozemleté oříšky nebo piniové jádra

 

Oloupáme 4 velká jablka, odstraníme jádřinec, jablka uvaříme doměkka, prolisujeme přes síto a rozmícháme na hladkou kaši. Do ještě horké přidáme lžíci másla, 3 lžíce cukru a trochu skořice. Nato ušleháme 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť) a vmícháme k jablkům - nejprve žloutky a potom po neustálém tření také bílky.

Hmotu vlijeme do nákypové formy a upečeme dozlatova v ne příliš horké troubě.

Chuť jablkovce vylepšíme přídavkem rozemletých  oříšků nebo piniových jader.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz