Dnes si ukážeme, jak připravit úžasné čokoládové brownies s jahodovým coulis. Recept pochází z kuchařky Kulinářská inspirace od šéfkuchaře Petra Stádníka.
Doba přípravy: 80 minut
Ingredience:
Brownies:
- Čokoláda 70 % 170g
- Máslo 82 % 165g
- Vejce 500g
- Cukr krupice 165g
- Mouka hladká 85g
- Horeca Select Prášek do pečiva 15g
- Horeca Select Mandle loupané 36g
Coulis:
- Jahody čerstvé 100g
- Cukr krupice 40g
- Citron (na šťávu) 30g
Doplněk:
- Jahody čerstvé 200g
- Cukr moučkový 5g
Karamelová dekorace:
- Cukr krupice 100g
- Med 20g
- Příprava brownies: (cca 50 minut)
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a překrájenými mandlemi. Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Pak přidáme směs mouky a kypřícího prášku a znovu vymícháme. Vzniklou hmotu vlijeme do připravené silikonové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do té doby, dokud není brownies hotové, tzn. je na povrchu upečené, uvnitř vlhké a hutné (cca 15 minut). Ke zjištění použijeme špejli, na které by při správně upečeném korpusu měly ulpívat drobečky. Délka pečení závisí na velikosti a výšce pečené hmoty. Po upečení necháme vychladnout a nakrájíme.
- Příprava jahodového coulis: (cca 8 minut)
Omyté čerstvé jahody společně s cukrem rozmixujeme, posléze propasírujeme přes jemný cedník. Vznikne nám jemné, jahodové pyré, které dle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou.
- Příprava karamelové dekorace: (cca 10 minut)
V kastrůlku připravíme z cukru karamel do lehce hnědé barvy, přidáme med a mícháme do mírného zchladnutí. Karamelovou hmotu pomocí vidličky nanášíme trhavými pohyby na silikonovou podložku dle své fantazie. Po vychladnutí ulamujeme kousky a dekorujeme jimi dezert.
- Příprava jahod: (cca 3 minuty)
Omyté jahody nakrájíme při servírování na čtvrtiny a pocukrujeme moučkovým cukrem.
- Servírování:
Talíř si částečně zakryjeme, zbylou část pocukrujeme moučkovým cukrem. Do středu talíře dáme řez brownie, doplníme jej jahodovým coulis a čerstvou jahodou. Odlomíme část karamelové mřížky a přiložíme ji k řezu na talíři.
Tip Petra Stádníka:
- Správné brownies má mít silnou čokoládovou chuť, proto je nutné použít čokoládu 70%.
- Jestliže nemáme silikonovou formu, musíme formu dobře vymazat, nejlépe 100% tukem a navíc důkladně vysypat moukou.
- Karamelové ozdoby rychle vlhnou, proto je nepřipravujeme na dlouho dopředu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.