I dnes pokračujeme v přípravě dokonalého valentýnského menu. Po úvodním díle a včerejším nenáročném valentýnském menu dnes přichází na řadu valentýnské menu sladké. Pro ty z vás, kteří se řadí mezi milovníky sladkostí tu máme menu, které vaše mlsné choutky určitě nezklame.
Na začátek si připravíme láskyplné čokoládové fondue s jahodami, které je prostě neodolatelné. Sladké chutě výborně povzbudí valentýnské koláčky. A kdo by i přesto ještě sladkého neměl dost, tak taková dokonalá sladká tečka jsou kávové lanýže.
Tak jdeme na to ...
(fotografie: Pixabay)
Láskyplné čokoládové fondue s jahodami
- 150 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 15 g másla
- 1-2 lžíce likéru Grand Marnier
- 2 vaničky šťavnatých jahod
Čokoládu, smetanu, máslo a likér dáme do menšího hrnce, který zahřejeme nad parou (tak, že jej dáme nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jsme přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promícháme a přelijeme do fondue nádoby, pod kterou jsme zapálili ohřívač. Jahody omyjeme, osušíme ubrouskem a servírujeme v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.
Tip : Nevíte co s přebývající čokoládou? Zkuste s ní třeba body painting, tedy malování na tělo (čokoláda by samozřejmě neměla být pro tento účel příliš horká). Dokonalé romantické završení skvělého jídla, nemyslíte?
Valentýnské koláčky
- 3/4 šálku másla
- 3/4 šálku medu
- 1/4 lžičky mandlové tresti
- 2 a 1/2 šálku mouky
- 1/2 šálku nasekaných oloupaných mandlí
Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů. V míse rozmixujeme máslo, med a mandlovou tresť mixérem, mixujeme dokud není směs dokonale spojená a hladká. Přidáváme mouku po šálcích a vždy dobře rozmixujeme. Pak přidáme nasekané mandle. Na plech pokrytý pečícím papírem nalijeme vždy trochu těsta a vytvarujeme z něj srdce vysoké max.0,5 cm. Srdíčka můžeme ozdobit ornamentem, který vytvoříme pomocí vidličky. Pečeme 25-30 minut dokud kraje nezhnědnou. Necháme 5 minut zchládnout a pak přesuneme na talíř.
Kávové lanýže
- 75 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 g čokolády
- 2 lžíce velmi jemně mleté kávy
- kakao
Máslo, žloutky a práškový cukr utřeme dohladka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Kávu a čokoládu přidáme k máslové směsi a dále třeme. Když hmota zhoustne, ještě ji prohněteme. Pak utvoříme kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.
A nezapomeňte, už zítra na nás čeká poslední díl této série, kterým bude dokonalé gurmánské potěšení. Svátek sv. Valentýna může pomalu začít !
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.