Citrusy v hrnci je volné pokračování článku lahodné pomelo a jeho menší kolegové, ve kterém jsme se zaměřili zásadně na historii citrusů, nutriční hodnoty, rady pro nákupy a další fakta. Tento článek bude naproti tomu zcela zaměřen na recepty. Ve všech níže uvedených receptech má citrus jako takový své místo. Začínáme ...
Pomerančové olivy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- kůra z 1 pomeranče
- 1/4 lžičky drcených chilli papriček
- 110 g černých oliv
- semínka kmínu
Do mísy nalijte olivový olej, vmíchejte oloupaný a nasekaný stroužek česneku a strouhanou pomerančovou kůru. Přidejte chilli a černé olivy. Promíchejte, aby se olivy olejem obalily.
Čokoládovo-pomerančový kuskus
- 300 ml plnotučného mléka
- 4 lžičky kakaa holandského typu
- 2 lusky vanilky
- 6 lžiček cukru krupice
- 300 g kuskusu
- 2 pomeranče
Mléko, kakao, rozpůlené vanilkové lusky se semínky a cukr dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřejte. Přidejte kuskus a vařte 8-10 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne. Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Kuskus servírujte na talíři ozdobený kousky oloupaného pomeranče.
Jablečné koblihy s tvarohem
- 4 vejce
- 60 g másla
- 150 g pískového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 citron
- 500 g hladké mouky
- kostka droždí
- 500 g tvarohu
- 300 g na kostičky nakrájených jablek
- tuk na smažení
Ušleháme do pěny vejce, máslo a pískový cukr. Přidáme sůl, kůru a šťávu z jednoho citronu, hladkou mouku, kostku droždí a tvarohu. Vymísíme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka. Smažíme do zlatohněda. Horké koblihy obalujeme v moučkovém cukru.
Kysané zelí s ovocem a dýňovými semínky
- 1 sáček kysaného bílého zelí
- 1 velký pomeranč
- 1 jablko
- dýňová semínka
- tekutý med
Z kysaného zelí vymačkejte šťávu a zelí dejte do salátové mísy, přidejte oloupaný a na kousky nakrájený pomeranč a na kostičky nakrájené jablko. Přisypte hrst dýňových semínek. Promíchejte. Podávejte na talíři polité dvěma lžičkami tekutého medu. Tip : Místo medu můžete použít bylinkový sirup.
Citrónové palačinky
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 16 lžic mléka
- 16 lžic hladké mouky
- špetka soli
- olej na smažení
- citrón
- moučkový cukr
Ze žloutků, cukru, mléka, hladké mouky a soli vymícháme hladké těsto, které necháme nejméně 3 hodiny odpočinout. Palačinky usmažíme na tuku, hotové pokapeme citronovou šťávou a mírně pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.