Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Žemlová buchta s rozinkami podle M.D.Rettigové

Žemlová buchta s rozinkami podle M.D.Rettigové

25.1.2015 - AndreaP.

Slavná Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové je nejen bohatou studnicí receptů, ale také skvělým pohledem na život tehdejší doby.  Dobová čeština ani jiné postupy (pro nás v dnešní době už leckdy nemyslitelné) jí nijak neublížily a stále patří na TOP špici kuchařek všech dob. A dnes pro vás vybírám recept na žemlovou buchtu s rozinkami. Dalo by se s nadsázkou říct, že je to odlehčená (či jak jinak to nazvat) verze nám dnes známé žemlovky. Recept ponechávám v původním znění, aby byla zachována autentičnost.

  • Žemlová buchta s rozinkami

Vymaž formu nebo pěkný klejtovaný rendlík máslem a vysyp strouhanou žemličkovou kůrkou, pak pokrájej žemličky na lístky, poklaď vrstvu žemliček, posyp malými rozinkami a krájenou pomerančovou kůrou, zase vrstvu žemliček, rozinky a pomerančovou kůru, až jest to všecko. Pak poklaď navrch kousky nového másla, rozkloktej v sladké smetaně asi dvě vejce, dej trochu cukru, krapítek soli, trochu citronové kůry, dobře to rozkloktej a polej ty žemličky, dej do trouby, nech to vysmahnout a povrchu hezky dočervena opect - posyp cukrem a dej na stůl.

* žemličky - pečivo (rohlíky, housky)

Naše další tipy :

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz