Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kdy nejrozšířenější odrůdou je květák bílý. Existuje ovšem také květák zelený a květák fialový. Je výborným zdrojem vitamínů (A,B,E,C), minerálů a stopových prvků. Obsahuje minimum kalorií, proto je vhodný při správné tepelné úpravě (to jest vařený ve vodě či připravený v páře) pro redukční dietu. Redukční dietu ale dnes vynecháme, krapet zahřešíme a připravíme si takovou malou kalorickou bombu.
Potřebujeme :
- 1 květák očištěný a rozebraný na růžičky
- 1 sýr Hermelín
- 100 g goudy
- 1 konzerva drceného tuňáka ve vl.šťávě
- 5 čerstvých rajčat
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- hrst strouhaného parmezánu
- sůl
- černý pepř
- paprika
- zázvor
Květák uvaříme ve vodě doměkka, rozložíme na dno zapékací mísy, posolíme a popepříme. Na něj naskládáme kolečka rajčat, opět posolíme a popepříme a zalijeme směsí z vajec, smetany, mléka, soli, pepře a parmezánu. Poté okořeníme zázvorem a mletou paprikou, posypeme tuňákem a kostičkami goudy. Dáme zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia, dokud hmota z vajec neztuhne. Těsně před dopečením poklademe plátky hermelínu a necháme roztavit.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.