Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Krajové speciality - Chodsko

Krajové speciality - Chodsko

6.12.2014 - AndreaP.

Chodsko je historická etnografická oblast v okolí západočeského města Domažlice. V daleké historii byli Chodové svobodní sedláci, kteří měli za úkol vykonávat ozbrojenou strážní službu české západní hranice. Od toho také vznikl jejich název "Chodové", a sice od slova "choditi", tj. procházet hranici a tuto hlídat.  Za tuto službu pak ve 14.-17. století získali řadu privilegií, kdy mezi ta zásadní patřila osobní svoboda a poddanost pouze králi. Měli také vlastní samosprávu. I přes tato privilegia byli Chodové ale velmi chudí, hospodyně se musely spokojit pouze ze základními surovinami, a to takovými, které jim poskytly pole a lesy. Byly to především brambory, zelí, houby, hrách, ovoce. Tyto suroviny měly propracované do nejmenšího detailu a dokázaly z nich uvařit nepřeberné množství receptů.

Krása tohoto kraje, jeho dlouhá historie a tradice je krásně popsána v Chodské čítance z roku 1927, kdy počíst si v ní můžete díky zdigitalizované podobě ZDE.

V současné době má Chodsko snad jako jediné velmi bohaté lidové tradice. Zachoval se zde pestrý lidový kroj a bohatý folklór, rovněž tak chodské nářečí a zvyky. Charakteristickým hudebním nástrojem jsou dudy. Dodnes jsou zde živá lidová řemesla - krajkářství, paličkování a výroba tradiční keramiky s typicky chodským vzorem. A pro tento článek pak nejpodstatnější je výroba typicky chodské speciality - chodských koláčů.

 

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg másla (tuku)
  • 6 dkg droždí
  • 1 dkg soli
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1/8 l šlehačky
  • 2 lžíce oleje
  • citrónová kůra
  • vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu
  • necelý 1/2 l mléka - dle potřeby pro vznik vláčného těsta

Mouku prosijeme do mísy, vytvoříme důlek a přidáme kvásek (mléko, cukr, droždí). Poté přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto. Necháme kynout, kdy během kynutí ještě několikrát propracujeme. Kyne celkem 2 hodiny.

Tvarohové mazání

  • 1,5 kg tvarohu
  • 30 dkg cukru
  • 1/8 kg másla
  • 1/8 l šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu
  • strouhaná citrónová kůra
  • 2 bílky

Tvaroh smícháme s cukrem, máslem, šlehačkou, přidáme vanilkový cukr, cukr, rum, kůru z citrónu a sníh ze 2 bílků.

Makové mazání

  • 30 dkg máku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • cukr

Mák umeleme, přidáme cukr a spaříme vařící vodou. Necháme vychladnout, přidáme vejce, máslo a promícháme. Mák musí být vláčný.

Povidlové mazání

  • 75 dkg povidel
  • trochu rumu
  • hřebíček

Povidla umeleme na masovém strojku, aby byla zcela bez kousků, přidáme rum a špetku tlučeného hřebíčku.

Mazání naplníme do třech sáčků s trubičkami.

Mezitím nám vykynulo těsto, ze kterého navážíme bochánky o váze 22 dkg. Ty rozválíme na kulatých papírech, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a začneme zdobit mazáním. Nejlépe vypadají koláče zdobené do geometrických tvarů, kdy stačí i jednoduché řádky - střídat tvaroh, mák, povidla. Vždy začínáme zdobit tvarohem. Nakonec dozdobíme lístečky mandlí na povidlech a máku a rozinkami na tvarohu. Pečeme vyhřáté troubě. Z daného těsta máme asi 11 koláčů.

(zdroj receptu - Iva Kumperová - Chodská kuchařka, Domažlice)

 

V povídání si o Chodsku nesmíme zapomenout také na typickou polévku tohoto kraje, kterou je

Chodské kyselo :

V jednom litru vody uvaříme asi 2 oloupané cibule, trochu nového koření, celého pepře a bobkového listu. Osolíme. Vznikne nám kořeněný základ, do kterého zašleháme kyselou smetanu spojenou s hladkou moukou (cca 1/2 l smetany a 3 dkg hladké mouky). Uvařenou polévku přecedíme a do ní pak přidáme na plátky nakrájené hříbky a ještě chvilku povaříme. Nakonec vložíme  na plátky  nakrájené brambory uvařené ve slupce a natvrdo uvařená vejce. Dochutíme octem.

Tímto článkem o Chodsku se loučíme s Plzeňským krajem a už příště na nás čeká malebný Jihočeský kraj. Předcházející díly o Plzeňsku naleznete zde a zde.

Použité materiály

  • wikipedia
  • Iva Kumperová - Chodská kuchařka
  • foto ilustrační

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz