Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Grilovaný Hermelín s bramborovými lupínky a pečenými plátky žampionů

Grilovaný Hermelín s bramborovými lupínky a pečenými plátky žampionů

28.4.2014 - redakce Babinet.cz

4 porce

  • 1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
  • 40 g bramborových lupínků
  • 2 velké žampióny
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce pokrájené pažitky
  • špetka mletého kmínu
  • špetka mletého pepře

Postup:

1. Žampiony opláchneme a nakrájíme na plátky. Potom je zprudka opečeme na 2/3 olivového oleje, osolíme, opepříme a okmínujeme.

2. Hermelíny potřeme zbylým olejem, obalíme je v drcených bramborových lupíncích, poklademe žampiony, posypeme zbylými lupínky, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.

3. Grilujeme z každé strany 5 – 7 minut. Hotové Hermelíny rozdělíme na talíře a posypeme čerstvou pažitkou.

Desatero grilování Hermelínů šéfkuchaře Vladislava Stupariče

  1. Ke grilování použijte speciální grilovací balíčky. Hermelíny v nich obsažené jsou vhodné pro úpravu při vysokých teplotách a navíc obsahují i vhodné koření nebo omáčku.

  2. Hermelíny před grilováním nijak nerozkrajujte nebo nenapichujte, při zvýšené teplotě by pak mohly popraskat a vytéct dříve, než budou hotové.

  3. Hermelíny je vhodné grilovat zabalené v alobalu, máte jistotu, že vám nevytečou do grilu. Pokud chcete grilovat Hermelíny jen tak na roštu, je lepší je alespoň podložit kouskem alobalu.

  4. Nepoužívejte původní sýrovou folii, ta není vhodná pro grilování, protože jde o kombinaci hliníku, vosku a papíru. Ideální je klasický alobal.

  5. Hermelíny grilujte při střední teplotě. Sýr se krásně propeče, kůrka nebude ani spálená (jako při vysoké teplotě) a vnitřek sýra nezůstane syrový (jako při nízké teplotě).

  6. Hermelín před grilováním lehce potřete olejem, příp. směsí oleje a koření (bylinek, česneku, citronu…). Kůrka bude po grilování vláčnější, marináda také dodá sýru další chuť.

  7. Pokud Hermelíny grilujete společně s nějakou směsí (zelenina, ovoce) na povrchu, zakryjte ji před zabalením kouskem pečicího papíru. Touto stranou pak dejte Hermelín na gril a v polovině grilování jej otočte.

  8. Pokud máte gril bez víka, je dobré sýry během grilování otáčet, aby byly rovnoměrně propečené. U grilu s víkem to není třeba.

  9. Ke grilovaným Hermelínům se hodí různé omáčky, např. brusinková, barbecue, mexická, švestková...

  10. Grilování je zábava, proto si ho užijte s rodinou či přáteli, s dobrým pitím a dobrou náladou.


-------------------

Vladislav Stuparič

Byl členem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997 – 2000 byl kapitánem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelích Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari.


 

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz