Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Finský velikonoční chléb

Finský velikonoční chléb

18.4.2014 - redakce Babinet.cz

Český mazanec je vyzkoušená klasika, ale což takhle letos upéct finský velikonoční chléb (finsky Pääsiäisleipä)? Tradičně je chléb podávám s krémovou pomazánkou, zvanou pashka. Pokud máte v rodině rozpor mezi milovníky suchého a plněného pečiva, tento recept splní požadavky obou skupin.

Ingredience:

Těsto

  • Chlebová mouka - 2,5 až 3 hrnky
  • Aktivní sušené droždí - 4,5 kávových lžic
  • Cukr - 2 lžíce
  • Sůl -1/4 kávové lžíce
  • Voda - 1/2 hrnku
  • Měkké máslo nebo tuk na pečení - 1/4 hrnku
  • Vejce – 3 celá
  • Strouhaná citrónová kůra - 1 kávová lžíce
  • Strouhaná pomerančová kůra - 1 kávová lžíce
  • Rozinky - 1/2 hrnku
  • Nasekané mandle - 1/2 hrnku
  • Cukr - 1/4 hrnku

Krémová pomazánka

  • Měkký smetanový sýr (např. mascarpone) - 1 balení (230 gramů)
  • Mléko - 2 lžíce
  • Vanilka - 1/2 kávové lžíce nebo 1 vanilkový cukr
  • Sůl - 1/8 kávové lžíce
  • Moučkový cukr - 2 hrnky

Příprava těsta:
V malé mixovací míse ušlehejte z vaječných bílků sníh a postupně přidejte ¼ hrnku cukru. Ve velké míse vhodné na mixování smíchejte 1 hrnek mouky, droždí, 2 lžíce cukru a sůl a dobře vyšlehejte. Přidejte vodu o teplotě cca 50°C, máslo a vaječné žloutky. Šlehejte nízkou rychlostí do zvlhnutí, poté 3 minuty na střední rychlost. Ručně vmíchejte pomerančovou a citrónovou kůru, rozinky a mandle. Pozvolna pečlivě vmíchejte vyšlechané bílky a 
vytvořte měkké těsto. Přesuňte těsto na pomoučněný vál a propracujte jej, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Těsto dejte do lehce vymazané mísy (olejem). Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vyndejte těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvořte obdélník. Zarovnejte okraje a těsto dejte do vymazané chlebové nádoby o rozměrech cca 23x13 cm. Ostrým nožem udělejte podélný řez asi 6 mm hluboký středem bochníku. Přikryjte a nechte odstát na teplém místě, až řez bude skoro neviditelný. Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud nebude bochník zlatavě hnědý. Vyndejte z formy a podávejte teplý nebo studený.

Příprava pomazánky:
V malé misce smíchejte smetanový sýr, mléko, vanilku a sůl. Šlehejte do hladka. Dle chuti přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud pomazánka nebude nadýchaná.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.