Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Pečená lízátka a kuličková bábovka

Pečená lízátka a kuličková bábovka

13.4.2014 - AndreaP.

Dnešní recept je tak trošku netradiční, ale hlavně mezi dětmi velmi oblíbený. Na úvod je třeba říct, že k výrobě těchto lízátek budeme potřebovat speciální formu cake pops, která je už ale v dnešní době lehce k sehnání a její využití určitě poté nezklame. Ná závěr vás pak čeká ještě bonus v podobě dalšího receptu.

Co se těsta týče, můžeme použít jakékoliv naše oblíbené bábovkové či perníkové těsto, my v tomto případě použijeme klasické olejové těsto. Z tohoto množství uděláte zhruba 3 várky kuliček (jedna várka rovná se 16 kuliček, neboli lízátek). Jdeme na to.

 

Těsto

  • 1 dcl mléka
  • 1 dcl oleje
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 12 dkg cukru krupice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

 

Na ozdobu

  • čokoládová poleva
  • oříšky

 

Možná je někomu tento rozpis na těsto povědomý, pak ano, je to ten, který jsem zde už jednou psala, a sice v článku olejová bábovka, tentokrát jsem ale zvolila poloviční množství.

Takže celá vajíčka, olej, cukr a vanikový cukr ušleháme. Potom postupně přidáme vše ostatní a promícháme. Vezmeme formu na cake pops (bývá silikonová, tudíž netřeba vymazávat) a do spodní části postupně lijeme těsto, až dílky zaplníme. Přiklopíme horní části (s otvorem) a dáme do rozehřáté trouby na cca 180 stupňů a pečeme zhruba 20 minut. Po vytažení necháme asi 10 minut zchladit, poté zapíchneme špejli a vytáhneme.

Po úplném zchladnutí namočíme do čokoládové polevy a vyválíme v nasekaných oříšcích. Zde se fantazii meze nekladou.

 

A protože se kuličky dají využít různě, přináším tentokráte bonus recept na kuličkovou bábovku (či dort), záleží jakou formu použijete. Opět použijeme výše zmíněné těsto, tentokráte ale v celém množství, jako na klasickou bábovku. Umícháme, a část těsta (cca 1/3 odebereme), různě obarvíme potravinářským barvivem a klasicky upečeme (viz postup u lízátek).

 

Upečené kuličky poté volně naskládáme do vymazané a vysypané bábovkové či dortové formy, celé zalijeme zbývajícími 2/3 těsta a dáme upéct nyní už jako klasickou bábovku, to znamená vložíme do vyhřáté trouby na cca 180 -200 stupňů na zhruba 30-40 minut.

Vyklopíme, necháme vychladit, můžeme nakonec polít třeba čokoládovou polevou a nebo jen pocukrovat. Rozkrojíme a na řezu pak na nás bude čekat taková nádhera ...

 

 

Za fotky moc děkuji skvělé Haničce čarodějce.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz