Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Pečená lízátka a kuličková bábovka

Pečená lízátka a kuličková bábovka

13.4.2014 - AndreaP.

Dnešní recept je tak trošku netradiční, ale hlavně mezi dětmi velmi oblíbený. Na úvod je třeba říct, že k výrobě těchto lízátek budeme potřebovat speciální formu cake pops, která je už ale v dnešní době lehce k sehnání a její využití určitě poté nezklame. Ná závěr vás pak čeká ještě bonus v podobě dalšího receptu.

Co se těsta týče, můžeme použít jakékoliv naše oblíbené bábovkové či perníkové těsto, my v tomto případě použijeme klasické olejové těsto. Z tohoto množství uděláte zhruba 3 várky kuliček (jedna várka rovná se 16 kuliček, neboli lízátek). Jdeme na to.

 

Těsto

  • 1 dcl mléka
  • 1 dcl oleje
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 12 dkg cukru krupice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

 

Na ozdobu

  • čokoládová poleva
  • oříšky

 

Možná je někomu tento rozpis na těsto povědomý, pak ano, je to ten, který jsem zde už jednou psala, a sice v článku olejová bábovka, tentokrát jsem ale zvolila poloviční množství.

Takže celá vajíčka, olej, cukr a vanikový cukr ušleháme. Potom postupně přidáme vše ostatní a promícháme. Vezmeme formu na cake pops (bývá silikonová, tudíž netřeba vymazávat) a do spodní části postupně lijeme těsto, až dílky zaplníme. Přiklopíme horní části (s otvorem) a dáme do rozehřáté trouby na cca 180 stupňů a pečeme zhruba 20 minut. Po vytažení necháme asi 10 minut zchladit, poté zapíchneme špejli a vytáhneme.

Po úplném zchladnutí namočíme do čokoládové polevy a vyválíme v nasekaných oříšcích. Zde se fantazii meze nekladou.

 

A protože se kuličky dají využít různě, přináším tentokráte bonus recept na kuličkovou bábovku (či dort), záleží jakou formu použijete. Opět použijeme výše zmíněné těsto, tentokráte ale v celém množství, jako na klasickou bábovku. Umícháme, a část těsta (cca 1/3 odebereme), různě obarvíme potravinářským barvivem a klasicky upečeme (viz postup u lízátek).

 

Upečené kuličky poté volně naskládáme do vymazané a vysypané bábovkové či dortové formy, celé zalijeme zbývajícími 2/3 těsta a dáme upéct nyní už jako klasickou bábovku, to znamená vložíme do vyhřáté trouby na cca 180 -200 stupňů na zhruba 30-40 minut.

Vyklopíme, necháme vychladit, můžeme nakonec polít třeba čokoládovou polevou a nebo jen pocukrovat. Rozkrojíme a na řezu pak na nás bude čekat taková nádhera ...

 

 

Za fotky moc děkuji skvělé Haničce čarodějce.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.