- 1 jehněčí kýta, cca 1,6 kg (Jatka Rudolec)
- 50 g másla
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1,5 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 1 dcl dobrého červeného vína (Vinné sklepy Jiřího Lobkowicze)
- 400 g uvařených oloupaných brambor
- 100 g čerstvého mladého špenátu
- 220 g polohrubé mouky (Mlýn a krupárna Mrskoš, s. r. o.)
- 1 čerstvé vejce (farma Hnátnice)
Pečeně:
Jehněčí kýtu nejdříve vykostěte. Máslo utřete se solí a rozmarýnem, vmasírujte do masa, opepřete jej a poté svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáčku s poklicí a pečte na 150 °C přibližně 3 hodiny.
Poté odklopte pokličku, slijte výpek, přidejte víno a nechte omáčku 15 minut redukovat – měla by zmenšit objem asi o polovinu. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním jí přelijte maso a nočky.
Nočky:
Uvařené brambory najemno nastrouhejte. Opraný špenát v mixéru najemno rozmixujte společně s vajíčkem a poté přidejte k bramborám. Rychle zapracujte mouku, z těsta vyválejte dlouhé hady a postupně odkrajujte malé nočky, do kterých ještě můžete otisknout vidličku pro hezký vzorek. Vařte ve vodě cca 2 minuty nebo na páře přibližně 5 minut dle velikosti nočků.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.