Léto je v plném proudu, počasí láká spíše k pobytu u vody než v kuchyni. Ale jelikož jíst se musí a mlsat má člověk chuť i v létě, pojďme si ukázat recept na jeden z dalších zde tolik oblíbených moučníků. Recept mám od naší skvělé čarodějky Haničky, která si ho uzpůsobila k dokonalosti a navíc i hezky začarovala a srdíčkově dozdobila. Co se náplně týče, zde se může dokonale improvizovat, takže buď plníme jablky, kdy nám vznikne obdoba štrůdlu, nebo můžeme dát tvarohovou náplň, tu mám obzvláště ráda, plnit ale lze třeba i pudinkem a podobně. Co tedy budeme potřebovat?
Těsto :
- 250 g hladké mouky
- půlka hery
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 malá lžička prášku do pečiva
Náplň :
- jablková
(nastrouhaná jablka, skořice, cukr, oříšky a podobně)
- tvarohová
(tvaroh, kousek másla, půl vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru moučka, 1 lžíce mléka)
- pudinková
(uvařit hustý pudink)
Ze surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odležet, a poté rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme dva kruhy, které ořízneme přesně podle dna koláčové formy. Odřezky si dáme stranou, použijeme je na závěrečné dozdobení. Jeden plát těsta dáme na dno vymazané koláčové formy, jemně propícháme vidličkou, přidáme námi zvolenou náplň, uhladíme a přikryjeme druhým plátem. Ze zbytků si vykrájíme různé tvary (např. srdíčka) či zpracujeme v ozdobný okraj a přitlačíme na povrch koláče. Celý koláč poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do středně vyhřáté trouby upéct dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.