Dnes vám přináším recept, který jsem už kdysi dávno dostala od své skvělé kolegyně Jiřinky a musím říct, že jinak už je nedělám. Nikdy se mi nestalo, že by se těsto připalovalo, potrhalo a podobné lahůdky, které nás při smažení palačinek občas postihnou. Navíc k němu nepotřebuji váhu, a poměr surovin je lehce zapamatovatelný a hlavně lehce upravitelný podle počtu osob. Prostě pro mě je tento recept ten nej a tak třeba zaujme i někoho z vás. Palačinky samy o sobě jsou natolik různorodý pokrm, že je můžeme doslova připravit pokaždé jinak, a to jak ve sladké, tak slané variantě. Dnes se zaměříme na jejich sladkou podobu.
Potřebujeme :
- 3 hrnky mléka (1 možno nahradit kysaným - kefír)
- 3 hrnky hladké mouky
- 3 vajíčka
- špetka soli
- 1/2 prášku do pečiva
Celá vajíčka rozklepneme do mísy a rozšleháme, poté přidáme mléko a promícháme. Výborné je, když část mléka nahradíme třeba kefírem. Dokonce jsem několikrát vyzkoušela, že jsem část nahradila ochuceným mléčným nápojem, třeba jahodovým. Pořádně promícháme, přidáme špetku soli a nakonec lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Na pánev kápneme kapku oleje a palačinky poté v tenké vrstvě usmažíme.
Poté různě plníme. Ve zmiňované sladké variantě například džemem, nutelou, povidly, ovocem, zatočíme, případně složíme do trojúhelníku a nahoru dáme šlehačku, posypeme grankem a dozdobíme ovocem, pocákáme čokoládou, případně jen pocukrujeme a podobně. Další varianta je, že naplníme rozšlehaným tvarohem s vejcem a cukrem, a dáme zapéct do trouby.
A pokud chcete zkoušet i další druhy této pochoutky, vybírám pro vás z našeho archivu :
Dobrou chuť přeji.
(foto Mgr. Jiří Václavek)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.