-
500 g polohrubé mouky Mlýn Havlíčkův Brod
-
200 ml jihočeského polotučného mléka Bohemilk
-
100 g květového medu Včelpo
-
špetka soli
-
půl kostky droždí
-
150 g farmářského másla Tatra
-
2 žloutky z podestýlkových vajec Schubert
-
hřebíček na dozdobení
-
rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání
Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout, poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako očička. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.