Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Smažená Mozzarella in carozza s ančovičkami a rajčatovou omáčkou

Smažená Mozzarella in carozza s ančovičkami a rajčatovou omáčkou

11.3.2013 - redakce Babinet.cz

 

Ingredience pro 4 osoby

  • 2ks  Mozzarelly Galbani
  • 8 plátků chleba
  • Mouka Farina
  • 3 vejce
  • 4 ančovičky
  • Olej na smažení
  • Tomatová omáčka

Mozarellu rozkrojíme na půlku. Na jeden talíř si připravíme mouku, na druhý rozklepnutá vajíčka. V mouce obalíme plátky chleba, mezi které jsme vložili mozarellu s ančovičkou, následně vše obalíme ještě ve vajíčku. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Smažíme při 180st, dokud sendvič nezhnědne a není křupavý.

Připravíme si silnou tomatovou omáčku se základem z česneku a ančoviček, do které pak namáčíme osmaženou mozarellu.

Mozzarella - chutný a zdravý sýr

V jedné italské legendě se praví, že mozzarella vznikla, když jednomu neapolskému výrobci sýra omylem do vědra s horkou vodou spadla hrouda čerstvého tvarohu. Dnes Galbani vyrábí tento lahodný a svěží sýr již standardními postupy a na český stůl tak přináší mnoho kulinářských zážitků.

Název sýra mozzarella souvisí s italským slovem mozzare, které popisuje proces krájení sýru do jeho typického tvaru. Vyrábí se z takzvaného „točeného tvarohu“. Na výrobu jednoho sýra Galbani Mozzarella je zapotřebí téměř jeden litr mléka a výroba trvá pouhé tři hodiny, proto je vždy tak čerstvý. Aby se mléko srazilo, přidává se do něj iniciační kultura a syřidlo. Sraženina, která je v podstatě tvaroh, se krájí na velmi malé kousky a nechává se usadit. Poté se vytáhne ze zbylé syrovátky, což je tekutina, která vznikla po sražení. Sraženina, neboli „tvaroh“ se dále míchá a napíná více než půl hodiny ve vařící vodě, dokud se z ní nevytvoří hladká, kompaktní a lesklá masa. Odtud tedy točený tvaroh.  Z této masy se odkrajují malé kousky, formují se do oválů a namáčejí do slaného roztoku. Čerstvá mozzarella je čistě bílá a vláčná, s lehce nasládlou smetanovou chutí. Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka.

Mozzarella Galbani je skvělou součástí zdravého jídelníčku. RNDr. Pavel Suchánek potvrzuje: „Mozzarella patří mezi měkké nezrající sýry, její energetický obsah není vysoký, ale přínosem je zejména vysoký obsah vody, a díky tomu nižší obsah soli a fosforu, a přitom vyšší obsah vápníku. Mozzarella je tak vhodná pro osoby, které musí dodržovat dietu šetřící ledviny a játra. Díky nízkému obsahu soli a sodíku je tento sýr vhodný pro osoby, které dodržují dietu při vyšším krevním tlaku.“

100 g klasické mozarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je až 83 % doporučené denní dávky. Díky tomu působí preventivně proti osteoporóze. Dále obsahuje 18 g bílkovin, 1 g sacharidů, 19 g tuků.


 


 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.