Už klepou na dveře, je před námi poslední víkend a vánoce jsou tady. Přípravy vrcholí a my bilancujeme, co vše už máme přichystáno, nakoupeno a co jsme naopak nestihli ještě udělat. Co se pečení cukroví týče, i zde už finišujeme, na řadě jsou snad ještě nepečené druhy cukroví, či také pečení vánoček a štol. Do toho všeho je to ale také ideální doba na perníčky, a sice na ty, které jsem vám slíbila v jednom z minulých článků o perníčkách, tudíž ty, které jsou ihned měkké. Jejich autorka není nikdo jiný, než naše babinetka Bety. Tak pojďme na to.
Potřebujeme
- 400 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
- 140 g práškového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného medu
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku
- (1 lžíce rumu + jedna lžíce vody) – nemusí být
Ze surovin vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME více medu, než je uvedeno v receptu, z medu perníčky více tvrdnou.
Vykrajujeme různé tvary, na vymazaném plechu pak potíráme vajíčkem a upečeme (do mírného ztmavnutí perníčků).
Jsou hned měkké, nemusí se rozležet.
Pokud se nám poté nechce zdobit (či nestíháme) klasicky bílkovou polevou, je možno jen tak "umělecky cik-cak" ozdobit čokoládovou polevou v sáčku (rozehřejeme ji, ustřihneme rožek a perníčky mírně postříkáme).
(foto Mgr. Jiří Václavek)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.