Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Vánoční klasika: Bílá rybí polévka se zeleninou a jikrami

Vánoční klasika: Bílá rybí polévka se zeleninou a jikrami

8.12.2012 - redakce Babinet.cz

  • 500 g rybích hlav
  • 150 g rybích jiker a mlíčí
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g másla Tatra
  • 30 g hrubé krupice Penam
  • Rosický toustový chléb světlý Penam
  • sůl, česnek, muškátový květ, bílý pepř, 2,5 l vody, zelenou petrželku

Postup:

Rybí hlavy očistíme, zbavíme žáber (jinak vám polévka zhořkne) a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Hlavy vložíme do studené osolené vody, uvaříme a ihned je prudce zchladíme. Rybí vnitřnosti propláchneme vodou a uvaříme v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchladíme. Přidáme očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, drcený česnek a vše zalijeme vývarem. Do vařící polévky vsypeme hrubou krupici Penam a uvaříme ji. Před koncem ještě přidáme pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec dochutíme, dokořeníme muškátovým květem, bílým pepřem a ještě asi 5 minut povaříme. Polévka se podává s chlebovými krutony z Rosického toustového chleba světlého Penam a posypaná petrželkou.

Tip šéfkuchaře - při kuchání buďte opatrní a neprořízněte pouzdro s jikrami. To v celku opečte na másle a ozdobte jím polévku spolu s petrželkou a krutony (naše foto)


 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.