Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Houbařská sezóna, aneb hřiby na talíři

Houbařská sezóna, aneb hřiby na talíři

23.10.2012 - AndreaP.

Češi jsou národ houbařů. Relax, kdy vezmete košík do ruky a vyrazíte směr tajemný les s otázkou  "tak co, rostou?", radost z každého nalezeného hříbku to je to, co každého houbaře žene v jakémkoliv počasí v době sezóny do lesů. A protože tato sezóna právě vrcholí, pochopitelně ani zde nemůžou chybět houbové recepty. Taková smaženice z hub, houbový guláš, nakládané houby.... receptů je obrovské množství, výběr složitý, takže přinášíme jen pár a budeme moc rádi, když se o ty své oblíbené recepty, případně také o houbové zážitky s námi podělíte v komentářích.

 

Hřiby na smetaně

  • 500 g hub
  • 1 střední cibule
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • 1 dcl kysané smetany
  • hladká mouka
  • olej

Houby řádně očistíme a pokrájíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku (kdo má rád, tak může přidat i kmín), pokrájené houby, sůl. Přikryjeme a podusíme. Nakonec přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku a ještě krátce povaříme. Výborné ke knedlíku a masu.

 

Kulajda

  • 3 hrsti krájených hub
  • 5 středních brambor
  • 3 lžíce sekaného kopru
  • 3 kuličky pepře (nemusí být)
  • 3 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • kmín
  • sůl
  • 4 vejce
  • 1/4 l kysané smetany
  • cca 3 lžíce hladké mouky
  • 2 litry vody

Očištěné houby nakrájíme a uvaříme je v osolené vodě do poloměkka. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory. bobkový list, nové koření a pepř a uvaříme (až jsou houby i brambory měkké). V kysané smetaně mezitím rozmícháme hladkou mouku a opatrně nalejeme do polévky, přidáme trošku kmínu a nasekaný kopr. Mícháme do zhoustnutí, přičemž kdo má rád kyselejší, může přidat trošku octu. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené vejce uvařené natvrdo (lepší varianta je toto vejce dát přímo na talíř a horkou polévkou lehce přelít).

 

Hubník

  • 6 rohlíků
  • 6 vajec
  • 1/2 kg hub
  • 2 - 2,5 dcl mléka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • petrželka (případně zelené bylinky)

Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na malé kousky. Do mísy dáme nakrájené rohlíky, které navlhčíme mlékem. Přidáme houby, osolíme a opepříme, dáme rovněž petrželku a majoránku. Vmícháme žloutky, bílky zatím odložíme stranou, a vše řádně promícháme, aby se směs propojila. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který nakonec jemně vmícháme do připravené směsi. Pekáč řádně vymažeme a rozprostřeme do něj směs. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě cca 180 stupňů zhruba hodinu. Vynikající teplé i studené, jako příloha se hodí zelenina.

 

Houbové lečo

  • 4 papriky
  • 5 rajčat
  • 1 cibule
  • 400 g hub
  • máslo
  • kmín
  • 5-6 vajec
  • sůl

Houby očistíme a nakrájíme je na tenké plátky, přidáme kmín a dáme dusit na pánev. Během dušení dle potřeby podléváme troškou vody. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájené papriky a opět dusíme, nakonec přidáme nakrájená rajčata. V okamžiku, kdy se šťáva zcela vydusí, přidáme 2-3 lžíce másla, osolíme a zalijeme rozmíchanými vejci. Zlehka promícháme a necháme mírně vydusit - výsledné lečo by mělo mít řidší konzistenci. Podáváme s chlebem jako rychlou večeři či s brambory.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.