- 90 g medu
- 50 g krupicového cukru
- 65 g tuku (například másla)
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 1 lžíce kakaa
- ½ lžičky perníkového koření
- 1 vejce
Na dohotovení ještě:
- žloutek rozmíchaný se lžící vody
- bílková poleva na zdobení
- Med smíchejte s cukrem v malém kastrůlku nebo misce, postavte do většího kastrůlku, kde už na dně čeká trocha horké vody (zhruba dva centimetry na výšku) a vše společně zahřívejte (a míchejte) tak dlouho, až se cukr rozpustí. Vyndejte z vodní lázně a nechte vychladnout.
- Cukrem obohacený med vyškrábněte do mísy, přidejte ostatní suroviny (ideálně pokojové teploty) a zpracujte na vláčné těsto – ne zcela nelepivé, to díky medu dost dobře nejde. Začněte předehřívat troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na tloušťku necelého půl centimetru, vykrojte tvary a upečte je v troubě, trvá to asi 11 minut.
- Po vytažení z trouby ihned potřete žloutkem. Zdobení můžete nechat na poslední chvíli před svátky a zapojit do něj děti – jen zapomeňte na kornoutky a k hrnečku s polevou jim dejte špejle.
Etuda o vánočních perníčkách
Řeknu vám teď něco velmi důležitého. O Vánocích nejde o to, kolik druhů cukroví dokážete shromáždit v papírových krabicích na balkóně. Pokud se tomu ve svém civilním životě vyhýbáte, tak alespoň při pečení cukroví se zkuste řídit heslem carpe diem. Užívej dneška. Zapomeňte na to, že byste měla upéct dvanáct druhů cukroví a sama umotat adventní věnec.
Dělejte jen to, co vás těší, a sbírejte síly na svátky. A jestli se rozhodnete příjemně provonět byt cukrovím, máme pro vás skvělý recept na perníčky, které můžete upéct už teď. Nejenže se opravdu báječně rozleží, navíc na ně budete mít zaručeně dost času. V tom největším předvánočním honu potom budete moci zůstat v klidu – už máte upečeno, perníčky stačí jen nazdobit.
Teď navíc hravě zvládnete i dvojitou dávku, takže v prosinci můžete krabičkou lahodně rozležených perníčků obdarovat všechny přátele. A to, uznejte také, má něco do sebe. A pokud vám zachutná, na Mikuláše budete mít osvědčený recept na těsto na perníkovou chaloupku.
Připraveno podle knihy: Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční Kuchařka pro dceru Návod na přežití prvních samostatných Vánoc a zdokonalení všech dalších Pevná vazba, 160 stran, 299 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press www.smartpress.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.