- 250g tuku na pečení
- 370g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového pudinku
- Citrónová kůra
- Džem Schwartau – rybízový, jahodový, malinový, višňový
- Formičky ve tvaru mušličky nebo košíčku
1) Změklé máslo (tuk) utřeme s moučkovým cukrem.
2) Na vál si dáme mouku s pudinkem, uděláme důlek a do něho přidáme máslovou směs. Nakrouháme citrónovou kůru a zpracujeme v těsto.
3) Těsto necháme přes noc odležet.
4) Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme těstem, prsty vytvarujeme (aby nebyla formička plná těsta). Pečeme, dokud nebudou mít nazlátlou barvu.
5) Vyklepeme košíčky (mušličky) z formiček a spojujeme k sobě 2 pomocí džemu.
Tip 1: Mušličky (košíčky) můžete obalit ještě v kokosu.
Tip 2: Aby se cukroví dostalo dobře z formiček, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Pak vyklepněte cukroví (s utěrkou na formičce).
Tip 3: Kdo má raději jemnější cukroví, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidá i trochu krému – kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem) nebo vanilkového.
Krém: 200 g másla 120 g cukru moučka 2 žloutky (1 lžíce kakaa – do kakaového krému)
Postup: 1) Utřeme žloutky s cukrem, dáma do vodní lázně, ale nevaříme!! 2) Směs necháme vychladnout. 3) Utřeme máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmícháme žloutkovou směs.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.