1.světlá část: 300 g. bílé čokolády, 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť), 125 g. másla, 80 g moučkového cukru, 2 plátky želatiny
2.tmavá část: 300 g čokolády na vaření, 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť), 125 másla, 80 g moučkového cukru, 2 plátky želatiny 1.
Celé máslo necháme změknout při pokojové teplotě a rozpůlíme na 2 části. Do první části másla dáme 4 žloutky, bílky si uschováme na pozdeji. Přidáme moučkový cukr a vše šleháme elektrickým šlehačem cca 2 minuty do zbělání.
Poté si rozehřejeme bílou čokoládu, můžeme i v mikrovlnné troubě po dobu 1,5 až 2 minut. Opatrně obě části smícháme, nejlépe ručním slehačem. 2 plátky želatiny necháme "nabobtnat" ve 200ml studené vody cca 3-5min.
Poté plátky vymačkáme a rozehřejeme ve vodní lánzi. Vmícháme do připravené směsy z bílé čokolády a vlijeme do připravených formiček. 2. Celé máslo necháme změknout při pokojové teplotě a rozpůlíme na 2 části.
Do první části másla dáme 4 žloutky, bílky si uschováme na pozdeji. Přidáme moučkový cukr a vše šleháme elektrickým šlehačem cca 2 minuty do zbělání. Poté si rozehřejeme bílou čokoládu, můžeme i v mikrovlnné troubě po dobu 1,5 až 2 minut.
Opatrně obě části smícháme, nejlépe ručním šlehačem. 2 plátky želatiny necháme "nabobtnat" ve 200ml studené vody cca 3-5min. Poté plátky vymačkáme a rozehřejeme ve vodní lázni. Vmícháme do připravené směsy z tmavé čokolády. Z 8 bílků ušleháme tuhý sníh a přimícháme do tmavé čokoládové směsy. Přilijeme do formiček s bílou čokoládou. Necháme vychladit v lednici cca 4 hodiny a mužeme servírovat.
Recept nám poskytl šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, pan Hynek Vávra. Potěšení na Baště Výjimečně malebné prostředí, romantická terasa, milá obsluha a skvělá kuchyně. Takové jsou hlavní přednosti oblíbené restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, která svým hostům slouží již dlouhých třináct let.
Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku. Při vstupu do restaurace navíc nemůžete minout dvě velká akvária s humry a langustami. Zatímco humři jsou v Česku již běžně k mání, langusta stále zůstává malou gurmánskou raritou (podává se zapečená se sýrovou krustou a limetkovým máslem).
Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz. Ale nejdůležitější je samozřejmě kulinářská nabídka. Z poměrně rozsáhlého jídelního lístku si vybere úplně každý. Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut. Za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky.
Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Proto v denní nabídce najdete také celou řadu sezónních pokrmů – na jaře zde například nechyběla jídla z lahodného chřestu či vynikající pečené kůzlečí maso.
Zajímavostí jsou jídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací. Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.
V restauraci Hliněná bašta vládne až neuvěřitelně pohodová atmosféra. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku. Hliněná bašta
Tip redakce: Jestli si chcete opravdu užít kulinářský zážitek, tak neotálejte a vyražte do Hliněné bašty třeba na nedělní oběd. Opravdu to nemá chybu!!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.