Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Náš tip "Rukola a roketa"

Náš tip "Rukola a roketa"

27.5.2006 - Redakce Babinet

Nevšední zpestření našeho jídleníčku nabízí Roketa setá často označovaná jako rukola. Nejde však o jednu a tutéž rostlinku. Rukola je středomořská salátová rostlina velmi populární v Itálii, Řecku či ve Francii. Její neobvyklá, ostrá chuť a specifická vůně perfektně vynikne i ve zcela jednoduché úpravě. Oproti tomu Roketa setá disponuje drobnými lístky a v našich podmínkách si ji snadno vypěstujete i sami.Rukola má tmavě zelené, hladké lístky podobné pampelišce a je příbuzná ředkvičce. Před přípravou pokrmu odřízneme stopky a spodní tuhé části listu rokety. V odstáté vodě zbavíme lístky nečistot a natřásáním je osušíme. Pro svou štiplavou a peprnou chuť se roketa hodí jako přísada do salátu ze sladšího ovoce, je však vhodná i na obložené chlebíčky. Starší listy se vaří, mohou být dušeny na olivovém oleji s nasekaným česnekem a takto podávány samostatně jako vedlejší jídlo nebo zamíchané do horkých těstovin. Roketa také patří do čeledi brukvovitých, její lístky jsou však drobnější a semínka jsou u nás běžně k dostání. Můžete si ji tedy lehce vypěstovat i doma, podobně jako například řeřichu. Obě brukvovité rostlinky se výtečně hodí jako doplněk stravy. Ke zpestření jídelníčku je můžete použít třeba následovně.   Salát z hrušek a parmezánu pro 4 osoby, příprava 10 minut 3 zralé hrušky, 2 lžičky citronové šťávy, 3 lžíce ořechového oleje, 115 g rokety nebo rukoly, 75 g parmazánu nastrouhaného na větší hobliny, pepř, toustový chléb jako přílohu Hrušky oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla. Přidejte listy rokety (můžete vynechat), vše oroste olejem a promíchejte. Salát rozdělte na talíře, přidejte parmazánové hobliny a ochuťte čerstvě mletým pepřem.   Salát z rajčat, fazolí a rukoly pro 4 osoby, příprava 25 minut 750 g rajčat, 450 g sterilovaných bílých fazolí, 120 g rokety nebo rukoly, 4 cibule, 370 g tuňáka v konzervě, 3 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl Rajčatům vyřízneme stopky a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Z rokety odstraníme tvrdé stonky a střední žebra, listy natrháme na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, tuňáka a fazole necháme okapat, rybu rozdělíme vidličkou na menší kousky. Rozšleháme ocet s olejem, osolíme, opepříme. Všechny přísady vložíme do mísy, pokapeme zálivkou a necháme čtvrt hodiny rozležet. Podáváme s bagetou.   Božský pita toast pro 4 osoby, příprava 20 minut 8 plátků toastové pity, 3 rajčata, 1 lilek, malý svazek rokety nebo rukoly, 8 plátků mozzarelly, 2 lžíce majonézy, olej Plátky lilku osmažíme na oleji a necháme odkapat na kuchyňském papíru. Mezi dva plátky toastového chleba potřeného majonézou vložíme vždy plátek smaženého lilku, několik plátků rajčat, listů rokety a dva plátky mozzarelly. Pozn. redakce: 16.3.2007 prošel článek redakční úpravou. Za upozornění na správnou definici rukoly a rokety děkujeme naší čtenářce Mileně.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz