Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Praha zná svého buchtičkového krále

Praha zná svého buchtičkového krále

25.11.2008 - Redakce Babinet

Pragueout.cz : Praha zná svého buchtičkového krále TISKOVÁ ZPRÁVA / Praha 21.11.2008 Kulturní přehled Pragueout.cz vyhlásil vítěze středečního klání o nejlepší buchtičky se šodó Praze. Nevyhrály kupodivu ani rafinované recepty gurmetských podniků, ani restaurace, kde buchtičky servírovaly po velkých porcích. Čestný titul buchtičkového krále si odnáší podnik s poetickým vztahem k jídlu, který vsadil na kvalitní suroviny a buchtičky nabízel jako dezert. "Vítěz byl z hlasovacích lístků poznat už na první pohled," uvedl za Pragueout.cz jeden z organizátorů akce, Tomáš Urban. "S přehledem zvítězila restaurace U básníka pánve, která buchtičky servírovala i v polovičních porcích," upřesnil Urban. I jinde ale buchtičkové šodó teklo proudem. "Prodalo se několik stovek porcí a v několika restauracích museli buchtičky dopékat," říká Tomáš Urban, který buchtičkovou akci spolu s redaktory kulturního serveru Pragueout.cz v loňském roce inicioval. Ne všude ale byla situace stejně růžová. "V dražších podnicích se setkávali s trochu nižším ohlasem, což může být zčásti způsobeno i jejich zahraniční klientelou, která buchtičky nezná," vysvětluje Urban. I v druhém buchtičkové slavnosti se pražští kuchaři předháněli ve vymýšlení originálních receptur. Šéfkuchar Vácha z Pallffy paláce např. buchtičky doprovodil jahodovou omáčkou, vanilkovým zabaone podle italsté receptury a granátovým jablkem. "Byly výborné, granátové jablko tomu dodalo trochu kyselosti a buchtičky nebyly tak sladké," pochvaloval si jeden z hostů. V magické zahradě zase vyšli z receptury po prababičce šéfkuchaře a buchtičky tu připravovali ze stejného těsta, které se používá na přípravu klasických kynutých buchet. Ve většině restaurací šly buchtičky na dračku. Do restaurace U Provaznice začali hosté na buchtičky přicházet už po jedenácté hodině. V Café Louvre museli kolem 13 hod. přidělávat další várku. "Každou minutu jsme prodávali dvě porce, takže za půl hodiny jsme měli první várku vyprodanou," uvedl pro HN manažer Café Louvre Pavel Novák. "O buchtičky byl takový zájem, že někteří hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se další dávka upekla, ale nevadilo jim to. Pozoruhodné je, že buchtičky se šodó v Café Louvre konzumovali kupodivu převážně muži."

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz