Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Šťáva z černého rybízu (nevařená)

Šťáva z černého rybízu (nevařená)

30.4.2006 - Redakce Babinet

  • 2,5 kg vyzrálého rybízu
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 2 l důkladně převařené vody
  • na 1 kg šťávy 1 kg pískového cukru
Rybíz přebereme, důkladně propláchneme, odstopkujeme a necháme odkapat. Dáme jej do neoprýskané smaltované, nerezové, nebo plastikové nádoby, rozmačkáme vařečkou a přelijeme horkou vodou. Přidáme kyselinu citrónovou a necháme stát do druhého dne v chladu. Potom ovoce necháme překapat přes řídké plátno (upevníme je třeba na nohy převrácené židle) a zbytek rybízu vymačkáme. Na 1kg čisté šťávy přidáme 1kg pískového cukru a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit. Přidáme polovinu sáčku Petolu (je možno použít kys. sorbovou), který jsme rozpustili v trošce vody a přecedili přes sítko. Šťávu dobře promícháme a plníme do čistých, vymytých, suchých lahví. Uložíme, dobře uzavřeme, v chladnu a temnotě (pod uzávěr je možno dát tenkou fólii na potraviny a pak teprve zazátkovat).

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz