Kuře s uzenou šunkou a parmezánem
31.1.2007 - Redakce Babinet
- 4 řízky z kuřecích prsou bez kůže
- 2 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- 55 g másla
- 8 tenkých plátků uzené šunky
- 55 g strouhaného parmezánu
- případně snítky bazalky na ozdobu
Pokud jsou řízky příliš tlusté, rozložte je na prkýnko, přes ně položte igelitový sáček a naklepejte je paličkou na maso.
Na mělkém talíři smíchejte mouku se solí a pepřem a řízky v ochucené mouce obalte. Přebytečnou mouku oklepněte.
Na pánvi se silným dnem rozehřejte máslo a řízky na něm při střední teplotě opečte 10-15 minut, až jsou z obou stran zlatohnědé a propečené. Během opékání řízky často obracejte.
Mezitím rozehřejte v malém rendlíku zbývající máslo.
Pánev s hotovými řízky odstavte z plotny. Na každý řízek položte plátek šunky a posypte sýrem. Přelijte rozehřátým máslem, pánev vraťte na plotnu a řízky 3-4 minuty prohřejte, až se sýr roztaví.
Ihned podávejte ozdobené snítky bazalky.
Řízky nemusíte naklepávat. Místo toho do nich nařízněte kapsu a tu naplňte uzenou šunkou a sýrem - v tomto případě nejlépe italským sýrem fontina.
Vinařovo doporučení:
Tento přímořský chod s vůní prosluněné Itálie podtrhne svěží suché bílé
Chardonnay, pozdní sběr 2006 z Vinných sklepů Valtic. Díky němuž vynikne vůně parmské šunky, parmazánu a bazalky. Víno s výraznou ovocnou vůní, s převažujícími tóny tropického ovoce. Chuť je plná, extraktivní s pikantní kyselinkou a dokáže dovést pokrm k ještě vyšší dokonalosti.
Ideální teplota podávání:
10 °C
Kyseliny:
5.2 g/ltr
Cukr:
5,2 g/ltr
Extrakt:
22.7 g/ltr
Alkohol:
13 %
www.dotekvina.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.