Krůta plněná a pečená
22.11.2005 - Redakce Babinet
- 1 menší krůta {kocan}
- sůl
- mletý pepř
- trochu drcené šalvěje
- tenké plátky slaniny
- hladká mouka podle potřeby
Nádivka:
- 4 šálky horké tužší bramborové kaše
- 1 střední cibule
- 1 šálek sekaných vlašských ořechů
- 1/2 šálku smetany na šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- sůl {mužeme přidat lehce! vegetu s česnekem}
Ptáčka uvnitř osušíme a osolíme. Celého pak opepříme a okořeníme šalvějí. Bříško naplníme nádivkou a zašijeme nebo spíchneme jehlami. Pak ptáčka dáme na pekáč, mírně osolíme, poklademe plátky slaniny. Pečeme se střední toubě cca 2 hodiny a občas potíráme výpekem. Pak slaninu odstraníme, slijeme tuk. Ptáčka opět mírně osolíme, poprášíme moukou, vrátíme do trouby a pečeme až povrch začne červenat. Pak jej přelijeme šálkem horké vody, znovu mírně osolíme a poprášíme moukou. Dopečeme doměkka, podle potřeby můžeme během pečení přidat trochu vody. Upečeného ptáčka necháme pak ještě cca 10 min. stát.
Nadivka: Do horké bram.kaše vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané ořechy, smetanu, rozehřáté vlažné máslo a žloutky. Osolíme, přidáme papriku {event. Vegetu s česnekem podle chuti} a dobře promícháme a nacpeme vše do ptáčka.
Pečený krocan je opulentni jídlo, které se podává s různými přílohami {od ovoce až po zeleninu} vyplatí se tedy je-li u stolu stejný počet lidí jako bylo rytířů u kulatého stolu krále Artuše. A byl by v tom čert, aby vám nechutnalo!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.