Grilovaný kapr a pošírované filety ze pstruha duhového s grilovanou zeleninou a béarnskou omáčkou
24.9.2009 - Redakce Babinet
Na rybu:
- filet z kapra 600 g
- filety ze pstruha 600 g
- sůl, pepř, olivový olej, tymián, česnek, máslo
Na grilovanou zeleninu:
- červená a žlutá paprika po 2 ks
- cuketa 1 ks, lilek 1 ks, žampiony 4 ks,
- olivový olej, tymián, rozmarýn, česnek
Na omáčku:
- bílé víno 200 ml, bílý vinný ocet 100 ml,
- šalotka 1 ks, sůl, pepř, žloutek 4 ks, máslo, estragon
Postup:
Na rybu: Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo. Očištěnou rybu dáme na pánev, přidáme tymián a stroužek česneku. Rybu restujeme z obou stran tak, abychom ji nevysušili.
Na grilovanou zeleninu: Červenou a žlutou papriku oloupeme a nakrájíme na kousky. Cuketu, lilek a žampiony nakrájíme na plátky, ogrilujeme na olivovém oleji, smícháme s paprikou a tymiánem, rozmarýnem a česnekem.
Na omáčku: Šalotku nakrájíme najemno. Víno a ocet svaříme spolu se šalotkou na 1/3. Ochutíme solí a pepřem. Velmi opatrně vmícháme 4 žloutky. Zahříváme do 80°C, pak přidáváme velmi opatrně rozpuštěné máslo tak, aby se omáčka nesrazila. Nakonec přidáme nasekaný estragon.
Zařaďte sladkovodní ryby do vašeho jídelníčku pravidelně!
Sladkovodní ryby obsahují tolik důležitých živin, že by se měly stát hlavní součástí našeho jídelníčku. Výjimečné nutriční složení rybího masa a jeho pozitivní vliv na zdraví je známý již řadu let. Přesto je v současné době spotřeba rybího masa v České republice stále velmi nízká (pohybuje se okolo 5 kg na osobu a rok), přičemž na sladkovodní ryby připadá asi jedna pětina z celkového množství (1 kg na osobu a rok). Jedna malá porce rybího masa (100 g) přitom dodá lidskému tělu asi jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa navíc není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání náš organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Takže i pravidelná konzumace např. kapra může hrát důležitou roli v prevenci těchto onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jod.
Komunikační kampaň RYBA DOMÁCÍ
Přestože patříme v EU mezi přední producenty sladkovodních ryb, jejich spotřeba domácími konzumenty daleko zaostává za evropským průměrem. Z tohoto důvodu se Ministerstvo zemědělství ČR rozhodlo realizovat projekt, jenž tento negativní trend zvrátí a napomůže sladkovodní ryby vrátit na stůl každé domácnosti.Více informací naleznete na
www.rybadomaci.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.