Tykev zapečená s parmazánem
25.9.2006 - Redakce Babinet
- 1,6 kg oloupané tykve zbavené semínek a nakrájené na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
- 400 ml rajského protlaku (passata)
- 1 lžička cukru
- 10 nakrájených lístků bazalky
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce nakrájené petrželky
- sůl
- pepř
- 2 ušlehaná vejce
- 55 g strouhanky
- 55 g másla
- 55 g čerstvě strouhaného parmazánu
V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a opékejte při nízké teplotě a za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne.
Přidejte protlak, lístky bazalky a petržele, ochuťte cukrem, solí a pepřem. Zvolna vařte 10 až 15 minut, až omáčka zhoustne.
Mezitím nalijte rozšlehaná vejce do misky a na mělký talíř nasypte strouhanku. Plátky tykve namáčejte nejdřív do vajec a potom obalte ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte. Zapékací mísu vytřete máslem. V pánvi se silným dnem rozehřejte 55 g másla a po dávkách vkládejte plátky dýně, které opečte z obou stran dohněda. Opečenou dýni dejte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a posypte parmezánem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia 30 minut, až začne sýr bublat a zlátnout. Ihned podávejte!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.