Bazalkové gnocchi s tomatovou omáčkou
5.1.2006 - Redakce Babinet
- 400 g drcených loupaných rajčat v konzervě
- 1 nasekaná šalotka
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 snítek rozmarýnu nebo tymiánu
- troška drcených chilli papriček (nemusí být)
Na gnocchi:
- 500 g červených brambor - oloupaných a nakrájených na kostičky
- 15 g nasekaných bazalkových lístků
- 200 g hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Začněte s omáčkou. Rajčata dejte do malé pánve, pak konzervu naplňte do půlky vodou a rajčata zalijte. Přimíchejte šalotku, česnek, bylinky a chilli papričky, osolte a opepřete. Přiveďte k vari a duste na mírném ohni alespoň hodinu. Mezitím udělejte gnocchi.
Brambory vařte ve vroucí vodě 10-15 minut, než změknou. Pak vodu slijte a bramboru osušte. Potom je důkladně rozdrťte na kaši, použít můžete i mixér. Těsto řádně hněteme pár minut a potom z něj vyválejte váleček o průměru asi 1 cm. Z něj ukrajujte 2,5 cm dlouhé kousky, které vhoďte do hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném plameni minutu či dvě, dokud nevyplavou na povrch. Jakmile gnocchi začnou plavat a povrchu vroucí vody, vyjměte je, dejte na talíř a polité tomatovou omáčkou podávejte.
Ještě trocha teorie:
Gnocchi jsou italské "malé knedlíčky" připravované z vařených brambor mouky nebo "fariny" (tj. mouka z cereálních zrn) vajíčka nebo sýru i rajčat v závislosti na oblasti. Nakonec můžeme přidat nasekaný špenát, který je velmi populárním přídavkem při jejich přípravě. Gnocchi jsou tvarovány do malých kuliček, které jsou uvařeny ve vodě a podávány s máslem a parmazánem nebo nějakou jinou chutnou omáčkou. Těsto připravené pro gnocchi může být také ochlazeno, nakrájenou na plátky a upečeno na pánvi nebo fritováno. Obvykle jsou podávány jako vedlejší jídlo nebo jako příkrm k masu nebo drůbeži. "Gnocchi alla romana" je římská specialita knedlíčků gnocchi, které z krupice a zapékané v kulaté formě a s máslem a sýrem.
Tento vyčerpávající výklad jsme převzali z Dadalovy kuchařky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.