Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Koprová omáčka

Koprová omáčka

7.11.2007 - Redakce Babinet

svazek kopru čerstvého nebo 1/2 skleničky kopru sterilovaného v octě, 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3/4 l vývaru z masa nebo masoxu, 1 kelímek kysané smetany, 1 hrnek mléka, 1 lžíce mouky, 1 lžička cukru, sůl, ocet. Máslo rozehřejeme v hrnci, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným bujónem, rozšleháme a přivedeme k varu. Stále mícháme. Když omáčka zhoustne, přidáme silnější stonky kopru svázaného nití. Jemné části kopru nakrájíme a zatím necháme zvlášť. Pokud použijete sterilovaný kopr, vlijte jej do omáčky rovnou. Vaříme mírným varem za občasného míchání asi 30 minut. Pak vlijeme opatrně smetanu, aby se nesrazila a mléko, které případně zahustíme ještě trochou mouky (podle konzistence omáčky). Necháme krátce povařit, vsypeme jemně posekaný kopr, vyjmeme svázané stonky a vyhodíme je. Omáčku dochutíme solí, cukrem a případně octgem a sejmeme z ohně. Můžeme ještě zjemnit lžící másla.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz