Baklava
27.4.2006 - Redakce Babinet
Náplň:
- 200 g mandlí
- 100 g ořechů
- 100 g pistácií
- na špičku nože mletého hřebíčku
- 1 lžíce skořice
- 50 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilinového cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek na potření
Těsto:
- 300 g hladné mouky
- 80 g másla
- 1 lžíce citrónové šťávy
- asi 150 ml vody
- mouka na vyválení
medová šlehačka:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- 2 - 3 lžíce tekutého medu
Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo. Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce.
Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky.
Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C).
Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.