Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Hummus s omáčkou tahini (Hummus bi-L-Tahina)

Hummus s omáčkou tahini (Hummus bi-L-Tahina)

10.3.2006 - Redakce Babinet

  • 1 hrníček cizrny
  • 1 hrníček omáčky tahini
  • 1 lžíce citrónové šťávy
Na ozdobení:
  • petrželka
  • měsíčky citrónu
  • mletá chilli paprička
  • olivový olej
Namočíme cizrnu přes noc. Scedíme, zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do změknutí asi 1 hodinu. Scedíme. Dáme stranou vrchovatou lžíci cizrny na pozdější dekoraci a rozmačkáme nebo rozemeleme zbytek. Přidáme omáčku tahini a citrónovou šťávu a vymícháme do husté pasty. Postříkáme olivovým olejem a ozdobíme cizrnou, kterou jsme si dali stranou. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou, mletou chilli paprikou a ozdobíme měsíčky citrónu. Poznámka: omáčka tahini/tehina je pasta vyrobená našleháním rozmělněných sezamových semínek. Po přídavku vody, česneku, citrónové šťávy a římského kmínu je skvělá ke kebabům. Jinak se používá jako pomazánka na sendviče, nebo je míchána s rozličnými zeleninami jako je česnek, cibule kořeněné cayenským pepřem. Je základní a typickou surovinou tradičního pokrmu Blízkého Východu nazývaného chumus (nebo také "humus" nebo "hummus"). Je prodávána v obchodech a supermarketech po celém světě v kameninových hrncích nebo zavařovacích skleničkách. U nás ji získáme v některých obchodech se zdravou výživou. Zdroj: nekonečná studnice receptů Dadalova kuchařka

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz