Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Basbousa

Basbousa

10.3.2006 - Redakce Babinet

  • 1,5 hrníčku krupice
  • 1 hrníčku cukru
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 hrníčku rostlinného oleje
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • rozpůlené mandle
Na cukrový sirup:
  • 1 hrníček cukru
  • 1 hrníčku vody
  • 1 lžička citrónové šťávy
Smícháme krupici, cukr, jogurt, olej, kokos a prášek do pečiva. Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme cukrový sirup (viz. níže). Těsto nalijeme do pekáčku o velikosti asi 9x13 cm. Nožem naznačíme tvary, na které pak koláč nařežeme. Obvykle to jsou tvary kosočtverců, do jejich středu umístíme půlku mandle. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě nebo dokud koláč nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem. Místo mandlí je možné koláč posypat nasekanými lískovými oříšky, strouhaným kokosem nebo nechat jen tak. Cukrový sirup připravíme tak, že rozpustíme cukr ve vodě a vaříme asi 3 - 5 minut. Přidáme citrónovou šťávu a vaříme do zhoustnutí. Používáme horký sirup na studené moučníky nebo studený sirup na horké moučníky! Zdroj: stránky orientální kuchyně Wasfa Sahla, potažmo Dadalova kuchařka

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz