Drážďanská vánoční štola
10.12.2005 - Redakce Babinet
Suroviny pro 2 kg štoly:
- 750 g polohrubé mouky
- 275 g másla
- 90 g cukru
- 75 g droždí
- 185 g vlažného mléka
- 500 g rozinek
- 75 g sladkých sekaných mandlí
- 20 g hořkých sekaných mandlí
- 70 g kandovaných citronů
- 15 g kandovaných pomerančů
- citronová kůra z poloviny citronu
- špetka soli
- 1/2 tyčinky vanilky
- na špičku nože skořice
- mletého kardamonu
- mletého muškátového květu
- 30 g rumu
Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté přidáme zbytek mouky, zbytek mléka a na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na pevné těsto. Těsto dobře prohněteme a "natlučeme" hřbetem ruky. Pak necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Zatím smícháme ostatní přísady. Pak všechno prohněteme s těstem. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Pak zformujeme těsto do tvaru štoly (nebo do 3 malých štol). Tlustým dřívkem nebo ručně vytlačíme 2 podélné žlábky. Položíme na plech pokrytý vymaštěným pergamenovým papírem a pečeme v předehřáté troubě za mírné až střední teploty asi 35 až 50 minut. Po vychladnutí štolu bohatě potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.
Štola by měla být stará alespoň 2 - 3 týdny.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.