Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Tažený závin s jablky a hrozny

Tažený závin s jablky a hrozny

29.11.2005 - Redakce Babinet

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička oleje
  • vlažná voda
  • máslo na potření
  • tuk na vymazání
  • cukr na posypání

Náplň:

  • 1 hrnek očištěných kuliček
  • hroznového vína
  • 3 hrnky jablek nakrájených na lístky
  • 1/8 másla
  • 4 lžíce sekaných ořechů
  • 4 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce cukru

Mouku prosijeme na vál, osolíme, přidáme vejce, ocet, olej, vlažnou vodu podle potřeby a nožem promícháme. Vypracujeme těsto, se kterým zprudka udeříme o vál. Zachytíme ho prsty a vytahujeme do výšky. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit. Z vypracovaného těsta uděláme bochánek. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Na stůl položíme čisté plátno, které také poprášíme moukou, položíme na ně těsto a válečkem zlehka vyválíme. Rukama těsto opatrně zdviháme a roztahujeme od středu k okrajům, dokud ho do tenka nevytáhneme po celém plátně. Těsto necháme chvíli zaschnout. Pak ho pokropíme polovinou rozpuštěného másla, posypeme částí strouhanky, poklademe jablky nakrájenými na lístky, přidáme kuličky vína, posypeme cukrem, sekanými ořechy, zbytkem strouhanky a pokapeme rozpuštěným máslem. Okraj těsta ohneme nahoru a zdviháním plátna závin stočíme a přeložíme na plech. Zbytkem rozpuštěného másla závin potřeme a upečeme v dobře vyhřáté troubě. Objevte blahodárné účinky jablek a další jablečné recepty. Přečtetě si článek Kutálej se jablíčko.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.