Vánočka s šafránem a mandlemi
28.11.2005 - Redakce Babinet
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/4 l mléka
- 40 g droždí
- 50 g třtinového cukru
- 75 g másla
- špetka šafránových blizen
- 1 špetka soli
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 2 vejce
- 50 g loupaných mandlí
- tuk na vymaštění
- mouka na vál
Na potření:
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku třtinového cukru a z okrajů jamky přihrneme trošku mouky. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme vzejít kvásek.
Mezitím mírně rozehřejeme zbývající mléko s máslem a přimícháme rozemnutý šafrán, až se mléko rovnoměrně zbarví. Vzešlý kvásek zamícháme do mouky. Přilijeme vlažné šafránové mléko, přidáme zbývající třtinový cukr, sůl, citronovou kůru a vlažná vejce. Hnětačem 5 minut zpracováváme hladké těsto, až se tvoří vzduchové bubliny a těsto se nechytá mísy. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme kynout zhruba 45 minut, až se objem zdvojnásobí.
Mandle nasekáme. Vymastíme plech. Těsto položíme na pomoučený vál, rukama je důkladně vypracujeme a přitom přidáme mandle. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme 50 cm dlouhy pramen. Z pramenů upleteme vánočku. Oba konce pramenů k sobě přitiskneme. Oběma rukama vánočku přeneseme na plech. Vánočku přikryjeme a necháme kynout 15 minut.
Rozehřejeme máslo a zhruba třetinou másla vánočku potřeme. Plech vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Vánočku pečeme zhruba 50 minut. V polovině pečící doby vánočku znovu potřeme druhou třetinou tekutého másla. Upečenou vánočku vyjmeme a horkou ji potřeme zbývajícím máslem, v němž jsme rozpustili med. Vánočku necháme 10 minut na plechu a přendáme na drátěnou podložku, aby vychladla.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.