Celerový krém
28.11.2010 - Redakce Babinet
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1/2 větší bulvy celeru
- 1/4 litru zeleninového vývaru (nebo bio bujónu z kostky)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
- 4 tenké plátky slaniny
- 1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
- Sůl a špetka muškátového oříšku
- 6 lžic extra panenského olivového oleje Monello
Jak připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Jednoduše, dotáhněte chuť syté podzimní polévky extra panenským olivovým olejem z první sklizně. Pokud nemáte rádi celer, vyměňte ho za květák nebo hrášek – chuť Monella se v jejich doprovodu rozvine stejně dobře.
1. Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.
2. Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.
3. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.
4. Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci Monella. Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.
Italská tradice příchodu prvního oleje sezóny se začíná pomalu postupně slavit také v České republice. 15. listopadu k nám již počtvrté dorazí Monello – extra panenský olivový olej z první sklizně oliv. Italové tuto specialitu vždy netrpělivě očekávají a těší se, že si Monello vychutnají jen tak s pečivem nebo v sytých podzimních polévkách. Monello je sezónní delikatesa, kterou vyrábí rodinná firma Monini jen v limitovaném množství, proto ho seženete jen po omezenou dobu od listopadu do ledna.
Tradici příchodu prvního oleje sezony v Itálii založila rodinná firma Monini, která se specializuje na výrobu extra panenských olejů. Od roku 1999 je pro Italy symbolem listopadu první olivový olej sezony – Monello. Zvláštností netrpělivě očekávané speciality od Monini je, podobně jako u prvních sezónních vín, specifická chuť. Ta se každým rokem v závislosti na klimatu a počasí trochu liší. Přesto je pro extra panenský olivový olej Monello charakteristická především výrazná až pronikavá chuť s ovocnými tóny, připomínajícími vůni zelených rajských jablíček.
Nejčerstvější olej sezóny Monello se lisuje z první sklizně oliv, které v říjnu dozrávají na jihu Itálie. Olivy se záměrně nenechají zcela dozrát a sklízí se napůl zelené. Olej se nefiltruje, aby zůstala zachována co nejvíce autentická chuť a nutriční hodnota právě sklizených oliv. Díky tomu je Monello plný přírodních antioxidantů – polyfenolů. To znamená, že je nejen velmi chutný, ale také prospěšný pro zdraví.
Monello je sám o sobě klenot, takže si ho nejlépe vychutnáte jen tak s pečivem, výborně také dotáhne chuť podzimních polévek, jako např. celerového nebo dýňového krému. Nebojte se ho přidat ani do sytých luštěninových jídel nebo jím nahradit majonézu v tradičním českém bramborovém salátu.
Aby si olej zachoval své cenné vlastnosti, uchovávejte ho na temném místě při teplotě do 20°C a rychle ho spotřebujte. Díky svým vlastnostem je Monello nejlepší čerstvé, proto bude v limitovaném počtu lahví v České republice letos k dispozici pouze od 15. listopadu do konce ledna. Seženete ho v hypermarketech Albert v Praze a Brně nebo v e-shopu
www.zdravanota.com za cca. 250 Kč.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.