Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Krémová bramboračka podle Florentyny

Krémová bramboračka podle Florentyny

2.10.2007 - Redakce Babinet

2 lžíce másla, 4 střední brambory, 2 šalotky (když nejsou, nahradí je 1 cibule), 400g mražené zeleninové směsi (mrkev, petržel, celer ne však hrášek nebo, kukuřice), 1,25 l vařící vody, 1 lžička dobrého instantního zeleninového vývaru nebo bujónu (v množství na 1/2 litru polévky), sůl a pepř, sekaná petrželová nať. V hrnci rozehřejte máslo a poduste na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidejte mraženou zeleninu a míchejte, dokud se nezačne přichytávat ke dni hrnce. Zalijte vařící vodou, přidejte vývar a nechte vařit. Oloupejte brambory, nakrájejte je na centimetrové kostky a přidejte do hrnce. Zakryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 10 minut nevadí, pokud se mezitím část brambor a zeleniny rozvaří. Odeberte stranou dvě naběračky zeleniny bez vývaru a to, co zbylo v hrnci, rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte zpátky odebranou zeleninu, dochuťte podle potřeby solí a posypte petrželkou. Někdy na samotný závěr přidávám do polévky hrst mladého mraženého hrášku. V teple polévky se rychle rozehřeje a vzhledem k tomu, že je sám o sobě mladý a měkký, už ani nepotřebuje dodatečnou tepelnou úpravu. V žádném případě hrášek nevařím se zeleninou, protože jej nelze následně rozmixovat na jemnou a hladkou kaši, aniž bych nemusela polévku ještě prohnat přes jemné síto. Navíc ani zelená barva hrášku nesvědčí celkovému vzezření rozmixované polévky, jejíž hlavní barevnou komponentou je mrkev. Vždyť to všichni známe z hodin výtvarné výchovy, co vznikne, když se smíchá zelená s červenou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz