Gazpacho
9.1.2006 - Redakce Babinet
- 1/2 menší okurky
- 1/2 menší zelené papriky
- očištěné od semínek a pokrájené na kousky
- 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných
- 1/2 nahrubo nasekané cibule
- 2-3 rozetřené stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1-2 lžíce citronové šťávy nebo citronového džusu 2 lžíce rajského protlaku
- 4,5 dl rajské šťávy
- sůl
- pepř
Při podávání: pokrájená zelená paprika, kroužky cibule osmažené, kostičky chlebaDo velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou zelenou papriku. Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou šťávu a rajský protlak a umixujte vše do hladka. Můžete rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou šťávou a rajským protlakem. Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchejte, pak přidejte rajskou šťávu a znovu vše promíchejte. Osolte a opepřete polévku dle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce důkladně vychladit, nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chutě spojily. Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba. Naběračkou naplňte vychlazenou polévkou misky a podávejte s přílohami hostům, aby se sami obsloužili.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.