Na akci Prague Food Festival, která v areálu Musea Kampa proběhla od 7. do 9. září se mezi osmi tísíci návštěvníky vypravila i řada českých food blogerů. Bezesporu šlo o výjimečnou záležitost. Její hodnocení ovšem tak jednoznačné není, a tak nám to nedá, nepodívat se na PFF očima pana Cuketky a nepřidat k tomu i výběr z dalších blogů. V jídle (a nejen v něm), máme totiž rádi pořádek :) Není nad to, mít informace pěkně pohromadě...
- Dojmy pana Cuketky
Vstupné a organizace Pan Cuketka se samozřejmě nevypravil jen na zahájení (jak by se někteří popuzení komentující domnívali), ale vyrazil v sobotu i v neděli na vlastní pěst i peněženku ;) Záhy se ukázalo, že festival hned při v prvním ročníku narazil na svou teoretickou kapacitu. Nevím jak to bylo v pátek, ale v sobotu odpoledne v jednom bodě čekalo na vstup do areálu přes 200 návštěvníků. Marketingově to pan doktor v klobouku (rozumějte pořadatel Pavel Maurer - pozn.redakce) zvládl perfektně, subtilní areál Musea Kampa takřka praskal ve švech. Vstupné bylo za 350, Kč a určitě se vyplatilo využít předprodeje v Ticketpro nemuseli jste stát frontu a mohli jste rovnou dovnitř na jistotu (můj případ). Na druhou stranu pokulhávala atmosféra během dne (většinu dne prázdné podium, žádná hudba) a celý areálek místy jevil příznaky zalknutí se knedlíkem. To jest málo stolků, někdy až fatálně přeplněných špinavým nádobím a občasná neprůchodnost. Organizátoři to pojali tak, že o veškerý odnos se staral personál. Je to milé, ale dvě-tři sběrná místa by ušetřila spoustu běhání a prostoru. Pokud pořadatelé zvažují další ročník, myslím že je na čase znovu načrtnout rozvahu kapacit a nových prostor. Cena Asi nejvíce rozčarování mezi některými návštěvníky způsobily ceny a velikost porcí. Někomu se zdály malé, někomu zase příliš velké a nedostatečně degustační. Pan C. procházel festivalem ve dvou a průměrný rozpočet na jednu osobu (totálně nasycenou a napojenou) mi vyšel okolo 600, Kč / den. Talířky byly někdy vhodné opravdu spíše pro dva a tipuji, že při překročení +/- 10 různých porcí, už by vám bylo s jedním žaludkem už asi šoufl. Podle mého je tahle hladina naprosto ideální a pro svůj účel, tj. možnost degustace špičkové gastronomie, byla odpovídající. Většina prezentovaných podniků navíc spadala do kategorie s průměrnou cenou útraty/osobu/večeři na minimálně 1500, Kč. Takže ten náhled a možnost za stejnou cenu ochutnat od deseti takových byl jedinečný. Nepočítám samozřejmě to, že ve stanech pro vás "předcvičovala" opravdová kuchařská elita na živo a v první osobě. Rád jsem si je pěkně prohlídnul. Zjistil jsem, kdo se dloube v nose, kdo řve jak tur a kdo je oboustranně levý ;) Jedinečný zážitek! Ceny jídel byly navíc krásně rozprostřeny po celém spektru tak, aby si každý našel to své. Restaurace měly v cenách i ve výběru zcela volnou ruku, takže si mohly samy krásně regulovat, jestli se budou velice rozumně propagovat, nebo si mastit kapsu. Například stánek Ambiente v sobotu nasadil velice pěkné porce a ceny. Hosté ihned zareagovali a stánek se odvařil dlouhou frontou a nestíhajícími kuchaři... ;) Jediné co by určitě prospělo oběma stranám, by bylo zveřejnění alespoň orientačního ceníku předem. Člověk by si tak mohl dopředu udělat představu, jestli tam má vůbec cenu jít. Pro příště už ale víme že?! ;) Výběr podniků Festivalové restaurace byly vybrány jako "nejlepší a nejzajímavější podniky podle projektu Maurerův Výběr Grand Restaurant 2007". Výběr to byl moc pěkný a zajímavý, ale mohlo to být pestřejší! PFF skoro drtila francouzská a klasická hotelová strava. Všude samé Foie Gras, lanýže, kachní prsa a mořské plody. Moc mi chybělo něco jednoduššího z italské nebo třeba z řecké kuchyně, ocenil bych představení nějaké etno kuchyně. Je možné, že se s Grand Restaurantem nekamarádí, nebo zkrátka jen o food festival neměli zájem. Nevím. Na druhou stranu byla dobře zastoupena kuchyně česká, včetně řady unikátních a stylových variací na naši tradiční kuchyni.
- Které delikatesy pan Cuketka na festivalu ochutnal a jak to vše dopadlo si přečtěte zde.
Panu Cuketka se nebál oslovit ani pořadatele festivalu Pavla Maurera. Jeho reakce na položené otázky si můžete přečíst tady.
- Co na to ostatní
Zajímavé jsou i postřehy ostatních food blogerů. Kdo na akci nebyl, má zpětně možnost nasát trochu z její atmosféry a kdo festival navštívil, nechť přidá svůj názor do pranice :)
- Smíšené pocity Ondřeje Kaftana z Prague Food Festivalu si přečtete na stránkách GurmetKlubu.cz. Samozřejmě nechybí skvělé fotografie.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.