Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Připravte si ledový čaj doma

Připravte si ledový čaj doma

24.8.2009 - Redakce Babinet

Jemča představuje čtyři jednoduché recepty, které zvládne během chvilky každý. Čaj na skvělé ice tea doporučujeme připravit hned ráno, aby se během dne stačil pořádně vychladit. Protože ledový čaj podáváme s ledem nebo namíchaný s dalšími nealko nápoji, doporučuje se používat silnější čajový nálev, než je uvedeno na obalu pro přípravu horkého čaje. Po zředění by měl koktejl z tradičně připraveného čaje slabší chuť. Při ochucování cukrem a šťávami buďme rovněž opatrní. Aby ledový čaj splnil svůj účel, musí ochladit a zahnat žízeň, ne ji svou sladkostí opět přivolat. JEMČA MALINOVÉ MOJITO Přísady: Jemča Malina Limetka Máta Hnědý třtinový cukr Sodová voda Příprava: Uvaříme v konvici 1 l vody a mezi tím si do jakékoliv větší nádoby připravíme 5 – 6 sáčků malinového čaje. Zalijeme je vroucí vodou a necháme cca 6 minut luhovat.Přidáme dle chuti hnědý třtinový cukr a vymačkanou limetkovou šťávu. Necháme zchladnout. Připravený čaj přelijeme do PET láhve a dáme do mrazáku. Vychlazený ledový čaj rozléváme do sklenic s mátou a kostkami ledu a dolijeme sodovou vodou (asi 1 dcl na jeden džbánek). Na ozdobení použijeme mátu či plátek limetky. LONG JEMČA ICE TEA Přísady: Černý čaj Jemča (např. Zlatý) Čerstvá citrónová šťáva Citron Cukrový sirup (nebo hnědý třtinový cukr) Příprava: Připravíme si černý čaj dle návodu na obalu, na litr vody však přidáme 1 – 2 sáčky. Po zchladnutí ho dochutíme cukrovým sirupem (nebo hnědým třtinovým cukrem) a přilijeme čerstvou citrónovou šťávu. Čaj přelijeme do PET lahve a dáme vychladit do ledničky nebo mrazáku. Před podáváním nalijeme do skleněného džbánku nebo velké sklenice do čtvrtiny zaplněné kostky ledu a doplníme pár kolečky citronu na ozdobu. JEMČA GREEN TEA MOJITO Přísady: Zelený čaj Jemča (pro zpestření můžeme použít ochucené zelené čaje Jemča s citrónem, ananasem, broskví, pomerančem, jasmínem nebo s mátou) Limetka Máta Hnědý třtinový cukr Sodová voda Příprava: Uvaříme v konvici 1 l vody a mezi tím si do větší konvice či velké sklenice připravíme 5 – 6 sáčků zeleného čaje. Poté zalijeme převařenou vodou, zchladlou na teplotu cca 70° C, a necháme cca 3 – 4 minut luhovat. Dle chuti přidáme hnědý třtinový cukr a vymačkanou limetkovou šťávu. Necháme zchladnout. Připravený čaj přelijeme do PET láhve a dáme vychladit do mrazáku. Ledový čaj rozléváme do sklenic s mátou a kostkami ledu a dolijeme sodovou vodou (asi 1 dcl na jeden džbánek). Na ozdobení použijeme mátu či plátek limetky. JEMČA TEA SOCIETY Přísady: Jemča Grapefruit a citron Broskvový sirup Nealko bitter od Moninu (nebo grepová šťáva) Příprava: Uvaříme čaj Jemča Grapefruit s citrónem tak, že do litru vody vložíme 5 – 6 sáčků. Necháme zchladnout. Poté přidáme dle chuti broskvový sirup a nealko bitter nebo grepovou šťávu. Nalijeme do PET lahve, protřepeme a necháme vychladit. Před podáváním nalijeme do sklenic a ozdobíme plátkem grepu či broskve. Odpovězte správně na soutěžní otázku a 5 z vás vyhraje balíček čajů Jemča se džbánkem na přípravu letního ledového čaje!

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz