...aneb nabažte se knedlíků! ... meruňkových, jahodových, borůvkových, švestkových ... kynutých i nekynutých! Od knedlíků ke knedlíkům Takový knedlík je velmi univerzální záležitost. Hravě polouží jako zavářka, příloha, hlavní chod na sladko i na slano a taky jako moučník. Známe knedlíky kynuté, houskové, špekové, bramborové a nebo tvarohové, všechny s řadou různých náplní. Knedlík je pojem známý od starověku. Ten náš dnešní knedlík má ale k tomu starověkkému počertech daleko. Dříve se pojmem knedlíky označovaly malé, často smažené, masové nebo houskové kuličky s dalšími přísadami. Knedlík v dnešní podobě se objevuje až v 17.století pod názvem buchty.
Rozmanitost knedlíků se rozvíjela ruku v ruce se vzrůstající vynalézavostí hospodyněk na přelomu 18. a 19. století. Tehdy došlo i na knedlíky krupicové, žemlové či špekové. Z ovocných knedlíků připravených smícháním těsta s kousky ovoce a na másle osmažených se ovocná knedlíková historie posunula k nám známým kynutým ovocem plněným boubelatým krasavcům až kolem roku 1838, kdy se o nich M.D.Rettigová poprvé zmiňuje ve své kuchařce. Na počátku 19. století jste se také mohli setkat s jablkovými knedlíky, kdy se do těsta přidávaly kousky pokrájených jablek. Dnes jsou ovocem plněné knedlíky chloubou české kuchyně. První jarní knedlíky se pyšní reveňovou náplní, a pak už s nástupem zralých jahod, třešní, višní, borůvek, meruněk, hrušek a švestek slaví knedlíky svoji věru bohatou sezónu. Nejoblíbenější však stále zůstávají knedlíky švestkové, tradičně sypané mletým mákem, moučkovým cukrem a polité horkým máslem.
- Základní těsto na kynuté ovocné knedlíky (možství na 4 porce knedlíků)
3,5 hrnku polohrubé mouky, 1 polévková lžíce droždí, 1,5 hrnku vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1 vejce pokojové teploty, sůl Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, posypeme troškou hladké mouky a necháme vzejít kvásek - asi 30 minut. Mouku, sůl a vejce smícháme s kváskem a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy (v případě potřeby přidáme ještě trochu polohrubé mouky). Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (nejlépe do dvojnásobného objemu). Z těsta utvoříme knedlíky, které plníme buď ovocem nebo zavařeninou. Vaříme ve vroucí vodě pod pokličkou asi 5 minut (podle velikosti knedlíků). Obrátíme je a vaříme odkryté ještě 3 minuty. Po vyjmutí knedlíky propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Knedlíky můžete naplnit borůvkami - na uvedené množství jich stačí 1/2 litra, jahodami, meruňkami (viz. úvodní obrázek), švestkami,.. - na 4 porce postačí 300 g ovoce. K posypání poslouží tvaroh na strouhání, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Výborný je také krém namíchaný z měkkého tvarohu, mléka a moučkového cukru (viz. úvodní obrázek) - v poměru, jaký vám vyhovuje. Nebo zkuste použít tvaroh se smetanou prodávaný ve vaničce.
- Tvarohové knedlíky plněné ovocem (možství na 4 porce knedlíků - asi 16 menších kousků)
250 g měkkého tvarohu, 250 g tvrdého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 100 g moučkového cukru, 20 g hladké mouky na vál, sůl Měkký tvaroh smícháme s hrubou moukou, vejcem, špetkou soli a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2 díly a na pracovní desce posypané moukou vyválíme na plátky o tloušťce 3-4 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 9-10 cm, použít můžete třeba větší hrneček. Do každého vložíme kousek ovoce - našem případě jednu jahodu, dobře uzavřeme a zabalíme. Knedlíky vhodíme do vroucí mírně osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Občas je nadzdvihneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme a lehce je roztrhneme. Knedlíky omastíme rozpuštěným máslem, posypeme tvrdým tvarohem a pocukrujeme. Ihned podáváme.
- Tvarohové knedlíčky k podávání s ovocnou omáčkou (možství na 2 porce knedlíků)
4 až 5 lžíc dětské krupice, 1 jemný tvaroh plnotučný, 2 lžíce hrubé mouky, 1 vejce Suroviny utřete v míse dohladka. Z těsta (pozor mírně se lepí) lžící vykrojte kus, rukou vytvarujte kuličku a vhoďte do vroucí vody, kterou jste přivedli k varu se špetkou soli. Vařte pod poklicí, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch. Hotové je vyjměte a podávejte s ovocnou omáčkou, například Žahourem z borůvek. Univerzální recept na ovocnou omáčkou vhodnou k tvarohovým knedlíkům najdete zde.
- Švestkové knedlíky s mandlemi (možství na 4 porce knedlíků)
500 g nízkotučného tvarohu, 150 g celozrnné pšeničné krupice, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 1 vejce, 75 g třtinového cukru, strouhaná kůra z 1/4 chemicky neošetřeného citronu, špetka soli, na špičku nože mleté vanilky, 12 zralých švestek, 12 oloupaných mandlí, 75 g másla, 50 g celozrnné strouhanky, 1-2 lžičky mleté skořice Tvaroh vylisujeme, smícháme s krupicí, moukou, vejcem a 1 lžičkou třtinového cukru a citronovou kůrou. Osolíme, přidáme vanilku a vypracujeme hladké těsto. Omyté a osušené švestky nařízneme a pecky vyjmeme. Místo pecky vložíme do švestky mandli. Z tvarohového těsta odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu a na dlani z vytvoříme kulatý plátek. Doprostřed dáme švestku a obalíme těstem. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, teplotu snížíme a vaříme mírně odkryté zhruba 15 minut. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a osmahneme na něm za stálého míchání strouhanku. Knedlíky vyjmeme, necháme dobře okapat a rozdělíme na nahřáté talíře. Posypeme smaženou strouhankou a zbývajícím třtinovým cukrem, smíchaným se skořicí.
- Jablečné knedlíky s mandlemi (možství na 4 porce knedlíků)
500 g jablek, 50 g strouhaných mandlí, 1 lžíce strouhané kůry z citronu, 2 žloutky, 1 vejce, 100 g cukru, 50 g rozpuštěného másla, 250 g hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, sůl Obalení: 1 sklenice strouhanky, 4 lžíce cukru, moučkový cukr Oloupaná jablka rozkrojte na čtvrtky, odstraňte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ostatní přísady a vymíchejte těsto. Ruce máčejte ve studené vodě a tvořte knedlíky o průměru 3 cm. Do kastrolu nalijte vodu do výšky asi 6 cm a uveďte do varu. Knedlíky vkládejte do vody po jednom, uvařte, děrovanou naběračkou je vyjměte a na mřížce nechte okapat. Strouhanku smíchanou s cukrem opražte, knedlíky obalte a podávejte pocukrované moučkovým cukrem. PŘÍŠTĚ POKRAČUJEME SLANÝMI KNEDLÍKOVÝMI VARIACEMI!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.