Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Kandované ořechy, Janské

Kandované ořechy, Janské

18.6.2007 - Redakce Babinet

Už jste někdy slyšeli o Janských ořeších? Kdo má po ruce kalendář, jistě pochopí, že 25. červnový týden se naskýtá více, než vhodná příležitost k zasvěcení vaření sv. Janovi a tedy nezralým ořechům, které se právě na jeho svátek - 24. června - sbírají a nakládají. Janské ořechy jsou pro mne synonymem vrcholné delikatesy. Kdo neochutnal, nepochopí. Představte si, že stojí za to zatít zuby a s vidinou gurmánského úspěchu se s trpělivostí pustit do nekonečné kandovací procedury. Přesně taková se vám totiž bude příprava Janských ořechů zdát. Náročná a zdlouhavá. Výsledkem ohromíte nejen sebe, ale s jistotou i nejednoho labužníka. A to přece za to stojí!

  • Janské ořechy (kandované)
  • 2 kg ořechů trhaných na sv. Jana - 24.6., 2 kg cukru, 3 kusy celé skořice, lusk vanilky, 20 hřebíčků Do ořechů udělejte pletací jehlicí několik otvorů, zalijte je vodou a nechejte 14 dní odležet. Přičemž vodu každý den vyměňte za čistou. Po 14 dnech dejte máčené ořechy do vroucí vody a vařte tak dlouho, až sami spadnou z jehlice, kterou je vyzkoušíte. Ořechy vyjměte a dejte zchladit do studené vody. A tady nám kandovací procedura začíná:
  • 1 kg cukru uvařte ve 2/3 l vody asi 30 minut, nechte zchladnout, vložte ořechy a nechte naložené do druhého dne.
  • Druhý den ořechy vyjmeme ze sirupu. Sirup samotný přivedeme k varu, přidáme k němu 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a opět vložíme ořechy.
  • Třetí den ořechy vyjmeme, sirup opět přivedeme k varu a přidáme dalšího 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a vrátíme ořechy.
  • Čtvrtý den ořechy vyjmeme, sirup povaříme a přidáme koření - 3 kusy celé skořice, lusk vanilky a 20 hřebíčků, povaříme a necháme vychladnout. Ořechy do směsi opět vrátíme.
  • Pátý den ořechy vyjmeme, sirup chvíli povaříme a do vychladného opět ořechy vrátíme.
  • Šestý den ořechy vyjmeme a sirup vaříme tak dlouho, až se táhne jako ridší med. Do vařícího sirupu vhodníme ořechy a ještě 1 minutu vaříme.
  •   Jsme u konce: ořechy naplníme do sklenic, zalijeme sirupem a uzavřeme víčkem nebo celofánem.   Kdo vydržel a Janské ořechy připravil, budiž pochválen! Napište nám, zda-li chutnaly...

    Vaše názory

    JanekJanek
    7.11.2018 12:39

    Janské ořechy dělávala moje babička. Je to prastarý recept a jsem velice rád, že se zachoval. Také čas od času ořechy dělávám a skladuji je na tajném místě, které bych nejraději utajil i sám před sebou. Mají totiž velikou vadu - rychle mizí. Ořechy jsou totiž naprosto skvostné a naprosto jedinečné. Neexistuje nic, čím by se daly srovnat. Kandované ořechy jsou černé, měkké konzistence, ale nikoli mazlavé. Skořápka není tvrdá, ale tím, že byla nezralá a díky procesu je měkká a je znatelná pouze její struktura. Chuť - těžko se dá vyjádřit - sladká, kořeninová, s lehkým s vůní ořechového listí a dřevitým nádechem. Skvělé jsou jen jako fantastické mlsání, ale i do cukroví - například biskupskému chlebíčku dávají naprosto jedinečný rozměr i svou černou barvou, takže dělají i zajímavější mozaiku. Pokud máte zdroj ořechů, trpělivost a dokážete ocenit skutečnou delikatesu, čímž by vám pracnost nemusela až tak vadit - vřele doporučuji. A ještě něco - jelikož sirup, ve kterém jsou ořechy naloženy, je také chuťově velice zajímavý, používám jej místo javorového sirupu, který je, pokud vím, v Česku....

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz