Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  A hitem se stává... čokoládový lanýž!

A hitem se stává... čokoládový lanýž!

17.12.2006 - Redakce Babinet

Nikdo to sice na rovinu neřekl a nenapsal, ale všimnout si toho můžete. Kdo letos nezařadí mezi své cukroví čokoládové lanýže, nebude in. Mnoho letošních vánočních čísel kuchařských časopisů (bez ohledu na zemi původu) přineslo recept, jak na ně. Od těch českých bych alespoň čekala hlášku typu koukejte, vykašlete se letos na pečení a udělejte si jen tohle, fakt nebudete litovat. Byla jsem dokonce ochotná takové sdělení hledat schované mezi řádky. Leč nenašla a musela jsem se spokojit s pouhým uvedením receptu. Vytváření spotřebitelských trendů budiž u nás nadále ponecháno náhodnému marketingu producentů potravin. Abych byla docela upřímná k lanýžům i k vám, měla bych asi přiznat, že jsem se pralinkám s lanýžovou náplní vždy vyhýbala obloukem s čtyřmetrovým poloměrem. Neříkaly mi nic jako dítěti, neměla jsem je ráda v pubertě a v dospělosti (tedy myslím, že to bylo v tomto pořadí) jsem definitivně shledala, že v českých bonboniérách skutečně žádný skvost nenajdu. Nebýt pana Hlavy, majitele malé ruční výrobny pralinek v Jihlavě, nikdy bych názor nezměnila. Donutil mě otevřeně přiznat, že jsem čokoholik. Zachutnaly mi u něj i takové kousky, které jsem ve velkovýrobní verzi přímo nesnášela. A právě na tuhle zkušenost jsem si vzpomněla, když jsem zvažovala všechna proti, která mě v souvislosti s přemnoženými recepty na lanýže napadala. Jak se správně obáváte, nakonec čokoládové lanýže dostaly svoji první a jedinou šanci. Obavy ovšem směřujte k vašim potenciálním váhovým přírůstkům, protože se právě teď dozvídáte, jak jsou směšně snadné na přípravu, jak jim to náramně v kakaovém župánku sluší a jak se z nich ve vašich ústech nezřízeně uvolní čokoládová vášeň. Vášeň tak ryzí, jako je procento kakaa v použité čokoládě. Ano, jsou tak dokonalé, že je prostě letos taky musíte mít. Je to však ještě horší: bez ohledu na rodinnou tradici, i přes hlubokou úctu k pratetičkám a prababičkám, lanýž se stal naším soukromým vánočním hitem. Lhostejno, zda jsme degustovali z levé nebo pravé strany talíře.

  • Čokoládové lanýže (zhruba 50 kousků)
  • 70g smetany ke šlehání, 100g másla, 60g cukru (může být i méně), 200g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce) 1. Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Nakonec ještě vmíchejte likér a hmotu uložte do druhého dne do chladu. 2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků. 3. Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.

    Vaše názory

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

    • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.